Afke controleert medicijnen

Beroep

Analist Klinisch Farmaceutisch Lab

Opleiding

Laboratoriumtechniek en Chemie

Door mij krijgen patiënten geen slechte medicijnen!

Voor Afke was elke dag in het Klinisch Farmaceutisch Lab van het TweeSteden Ziekenhuis een verrassing.

Ze werkt nu ergens anders, maar hieronder kun je lezen wat ze in het TweeSteden Ziekenhuis deed.

Haar werk was heel afwisselend. In het lab controleerde ze medicijnen die in het ziekenhuis gemaakt werden, maar ook medicijnen van andere apotheken.

Ze keek bijvoorbeeld of de aangegeven werkzame stoffen wel in het medicijn zaten en zo ja, hoeveel. Ze keek ook of de stoffen waarin die werkzame stof verwerkt was, wel goed waren.

In een paracetamol-pil zit bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid paracetamol (de werkzame stof). Om er een pil van te maken, wordt er een grondstof aan toegevoegd. Soms is die grondstof verontreinigd met afvalproducten. Dat kan gevaarlijk zijn. Dat mogen patiënten niet binnen krijgen.

Afke zorgde ervoor dat patiënten geen slechte medicijnen kregen. Ze controleerde ook of en hoe lang de medicijnen houdbaar waren. Bij Afke in het lab controleerden ze ook bepaalde drugstesten. Zo keken ze bijvoorbeeld welke mate van vergiftiging de testen aangeven. En ook of ze wel precies genoeg meten.”

Na haar haar eindexamen vmbo-t, deed Afke de mbo-opleiding Laboratoriumtechniek. Na het mbo was ze nog niet klaar met studeren. Ze deed ook de hbo-opleiding Chemie.

Afke vond het belangrijk een opleiding te kiezen waar veel werkgelegenheid in is.

Er is in zorginstellingen, zoals ziekenhuizen, en in de industrie veel vraag naar analisten. De meeste (net) afgestudeerde analisten belanden in de (chemische) industrie.”