Anne maakt sieraden

Beroep

Edelsmid

Opleiding

mbo-vakschool edelsmeden

Anne is Edelsmid bij Herens Groothandel. Dit is een groothandel in gereedschappen, fournituren en edelmetalen.

Edelsmeden is een ambachtelijk beroep. Het is heel fijn werk. Je moet er veel geduld en een vaste hand voor hebben. Echt vakmanschap! Van metaal kun je veel dingen maken. Het is hard materiaal, maar als je het vloeibaar maakt, kun je het vervormen tot de mooiste dingen.

Soms heeft Anne een specifieke opdracht en moet ze zich houden aan de afspraken van de klant. Meestal kan ze zelf invulling geven aan de opdracht. Er zijn goudsmeden en zilversmeden. Goudsmeden maken vooral kleine voorwerpen (zoals sieraden) en zilversmeden maken vaak gebruiksvoorwerpen (zoals bestek en kandelaren).

Dit heeft dus niets met goud of zilver te maken. Anne is een goudsmid, ze maakt vooral sieraden. In de groothandel geeft ze adviezen aan mensen die dingen willen kopen. Ze kan dan goed uitleggen hoe alle materialen werken en wat ze het beste kunnen kopen. In de omgeving van Anne wordt veel getrouwd. Laatst heeft ze voor de vriendin van een vriend een trouwring gemaakt. Heel bijzonder en speciaal natuurlijk!

Na de havo heeft Anne voor de mbo-vakschool edelsmeden gekozen. Ze hield vroeger veel van tekenen en wilde graag wat creatiefs doen. In edelsmeden combineert ze techniek met creativiteit.