Anneke is werkvoorbereider

Beroep

Werkvoorbereider Civiele Werken

Opleiding

hbo Bouwkunde

Benodigde vakken

wiskunde, natuurkunde en tekenen

Anneke is werkvoorbereider bij Heijmans Civiel. Ze werkt aan civiele werken, zoals sluizen en verkeersbruggen. Nu bouwt Anneke aan een spoorbrug. Als die klaar is, zullen er elke dag miljoenen mensen gebruik van maken.  

Nooit saai
Anneke’s werk is nooit saai. Ze heeft veel verschillende taken. Ze maakt planningen, vraagt vergunningen aan en maakt werkplannen. In deze plannen staat hoe de mensen op de werkplaats moeten werken. Hoe de bouw veilig kan verlopen. Waar moeten ze extra goed opletten? Anneke maakt ook bouwtekeningen van de spoorbrug. Op de tekening staat precies hoe lang of hoe groot alles is en van welk materiaal het gemaakt wordt. Ze koopt het materiaal zelf in. Met haar collega’s bedenkt ze hoe ze de brug het beste kunnen bouwen. Hij moet sterk zijn en heel wat jaren mee kunnen.

Soms krijgt ze via de telefoon of e-mail een melding over een probleem op de bouwplaats. Dat moet ze dan meteen oplossen.

Samenwerken
Anneke werkt veel samen. Met onderaannemers die beton of staal leveren. Met technisch tekenaars, de opdrachtgever, de manager van het project, de gemeente en de uitvoerder. Zij hebben allemaal een andere taak. Samen komen ze tot een mooi resultaat.

Uitdaging
Anneke wil nog veel leren. Haar werk is een grote uitdaging. Laatst heeft ze het inhijsen van grote liggers voorbereid. Een grote hijskraan bracht de lange delen waar de brug ligt op zijn plaats. Een hele klus. Ze deden het op een hele nieuwe manier. Na het bouwen van de spoorbrug wil ze weer een andere brug maken!

Anneke heeft de opleiding Bouwkunde op het hbo gedaan. De vakken wiskunde, natuurkunde en tekenen die ze op de havo had, komen hierin terug. Een interessante combinatie vindt Anneke.