Annemarie verkoopt computersystemen

Beroep

System sales engineer

Opleiding

Bedrijfskunde

Annemarie werkt bij Oracle. Ze verkoopt hardware, grote computersystemen die gebruikt worden door bijvoorbeeld bedrijven en webwinkels, zoals IKEA of bol.com.

Laatst heeft ze een groot reisbureau geholpen bij de vernieuwing van hun webwinkel. Bezoekers kunnen daar allerlei opties kiezen: welke reis, welk hotel,  hoeveel bedden. Voor de website zijn dat miljoenen berekeningen in een paar seconden. Annemarie heeft samen met het reisbureau de juiste aanpak gevonden om het zo snel mogelijk te laten werken.

De bezoekers van de webwinkel zien alleen de zoekmachine. Dit is natuurlijk maar het topje van de ijsberg, er zit veel meer achter. Bij Oracle hebben ze dat vormgegeven in een stack. In de stack kan je goed te zien wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van een ICT omgeving. De werkzaamheden van Annemarie zitten in het onderste deel, aan de basis. Ze heeft veel contact met collega’s in andere delen van de stack. Samen zoeken wat de beste oplossing is voor klanten, vindt ze het leukste aan haar werk.

De grote projecten duren erg lang, soms zelf een jaar. Als de klant dan tevreden is met het computersysteem dat Oracle geleverd heeft, weet Annemarie dat haar onderdeel in het proces ook waardevol was. Het is een echte teamprestatie!

Annemarie was nooit van plan om in de ICT te gaan werken. Vroeger wilde ze het liefst iets met dienstverlening doen. Ze houdt van organiseren en samenwerken. Nadat ze de hogere hotelschool had afgerond is ze bedrijfskunde gaan studeren aan de universiteit. Daar kwam ze via een medestudent in aanraking met ICT. Bij ICT draait het ook om samenwerken en organiseren, want je werkt met veel verschillende mensen aan grote projecten. Ik denk altijd graag een paar stappen vooruit, dat komt in dit beroep goed van pas!