Astrid maakt kleurenrecepten

Beroep

Kleurenlaborant

Opleiding

mbo Laberatoriumtechniek

Als kleurenlaborant maakt Astrid recepten voor verfkleuren. Die recepten worden gebruikt in bouwmarkten zoals Praxis of Gamma.

Wanneer je bij zo’n bouwmarkt een verfkleur uitzoekt, wordt die gemaakt door de verf te mengen aan de hand van een recept. Die kleurrecepten maakt Astrid.

Inmiddels zijn er in het laboratorium van Astrid al meer dan 100.000 kleurrecepten gemaakt. Je zou denken dat daar voor iedereen wel de goede kleur tussen zit. Toch krijgt Astrid vaak nieuwe verzoeken voor een hele specifieke kleur.
Bijvoorbeeld een kleur groen die precies past bij iemands behang. Dan maakt Astrid daar een nieuw kleurrecept voor. Het stukje behang wordt dan eerst ingeladen in de spectro-fotometer. Dit apparaat kan door middel van licht uitrekenen uit welke verschillende kleuren de kleur van het behang is opgebouwd.

De computer geeft aan uit welke kleurpigmenten de kleur bestaat en hoeveel van elk kleurpigment nodig is om die behangkleur te krijgen. In het laboratorium gebruiken ze 14 kleurpigmenten die in andere verhoudingen telkens voor nieuwe kleuren zorgen. Astrid test het recept door de kleurpigmenten te mengen met de basisverf. Dit is echt millimeterwerk. Bij de meest geringe afwijking in de dosis klopt de kleur al niet meer. Als alles goed gaat, heb je de kleur van het behang en kan dat recept maar de bouwmarkt.

Verf verandert vaak. Astrid is nu met haar collega’s bezig om verf milieuvriendelijker te maken door gebruik te maken van aardappelzetmeel. Dat is veel beter voor het milieu. De kleurrecepten moeten hiervoor allemaal aangepast en berekend worden. Dus Astrid’s werk gaat nog wel even door!

Astrid heeft na het vmbo de mbo-opleiding laboratoriumtechniek gedaan.