Charlotte zorgt voor nauwkeurige bestraling

Beroep

Klinisch Fysicus Radiotherapie

Opleiding

Biomedische Technologie

Op de afdeling radiotherapie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) worden patiënten behandeld met radioactieve straling.

Als klinisch fysicus is Charlotte de apotheker van de straling. Ze zorgt dat de straling in de juiste hoeveelheid en op de juiste plaats zijn werk doet. Charlotte werkt op de afdeling radiotherapie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Op deze afdeling worden voornamelijk kankerpatiënten bestraald.

Radiotherapie betekent behandeling met behulp van straling. Deze straling is onzichtbaar en wordt voor een deel in het lichaam opgenomen. Ongezonde cellen in het lichaam (kankercellen) worden met de stralen beschadigd.

De cellen kunnen dan niet meer herstellen en gaan dood. De omliggende gezonde cellen die mee bestraald worden, kunnen zich beter herstellen dan kankercellen.

Pieper
Eén of twee keer per week draagt Charlotte een pieper. Op die dag kan ze worden opgepiept door laboranten of artsen met vragen. Ze vragen bijvoorbeeld welke bestralingstechniek of welk type bestraling ze moeten kiezen. Op kliniekdagen is ze ook bij de patiëntenbespreking. Het team van artsen, laboranten en klinisch fysici bespreekt daar nieuwe patiënten. Ze bespreken de ziektegeschiedenis van de patiënt, de behandelstrategie en wat er bij de patiënt precies bestraald moet worden.

Op aanwijzing van de arts maken radiotherapeutisch laboranten een bestralingsplan voor een patiënt. Charlotte controleert het bestralingsplan. Is het technisch uitvoerbaar? Komt het overeen met wat de arts wil? De groep klinisch fysici meet bij bestralingen ook of het bestralingsapparaat de voorgeschreven bestralingsdosis op de juiste manier afgeeft.

Na het vwo heeft Charlotte Biomedische Technologie gestudeerd aan de universiteit. Daarna deed ze de opleiding tot Klinisch Fysicus radiotherapie in het UMCG. Dat doe je tijdens je werk in het ziekenhuis. Je kunt ook met (Technische) Natuurkunde instromen in de opleiding tot Klinisch Fysicus. Charlotte hield van rekenen en natuurkunde en vond de medische wereld interessant. Als klinisch fysicus kun je dit combineren.