Divya is een echte troubles­hooter

Beroep

ICT-beheerder

Opleiding

mbo ICT-beheerder

Vak van de toekomst
Laptops en smartphones zijn voor iedereen de gewoonste zaak van de wereld, maar wat voor apparatuur heb je dan eigenlijk in je hand? Toen ik me ging verdiepen in deze vraag realiseerde ik mij dat ik ICT wilde studeren. Mijn moeder zei: Als dit is wat je wilt doen, dan kan niemand jou stoppen. Bovendien is ICT het vak van de toekomst, steeds meer werk wordt door computers en robots overgenomen. Juist nu moeten men­sen zich hierin specialiseren.

Troubleshooter
Bij ICT-­beheer leer je een echte troubles­hooter te zijn. Hiervoor zijn drie eigen­schappen belangrijk: zelfstandigheid, zelfredzaamheid en nieuwsgierigheid. Je moet zelfstandig naar oplossingen voor problemen zoeken. Hier komt ook zelfred­zaamheid bij kijken. Bovendien kom je niet achter de benodigde informatie als je niet nieuwsgierig bent. Dit heb ik vooral tijdens mijn stage geleerd. Ik was blij dat ik tussen mensen zat die de kennis en kunde hadden om mij verder te helpen. De praktijk bleek toch anders te zijn dan wat ik had geleerd. Theorie is een beknopte versie van de prak­tijk, zaken lopen vaak niet zoals ze in een boek staan beschreven.

Met één druk op de knop
De hele dag programmeren is niks voor mij. Ik vind het leuk om dingen te auto­matiseren. Veel mensen doen dingen op de oude manier. Ik bedenk dan een klein programma waarmee je iets met één druk op de knop oplost. Zo help ik mensen tijd te besparen. Zij kunnen zich dan concentre­ren op belangrijke dingen en houden meer tijd over om te doen waar zij goed in zijn. Dit maakt mijn rol voor teams en bedrijven erg waardevol.