Eefje bemiddelt tussen klant en technici

Beroep

Productmanager bij SURFnet

Opleiding

Ik leer heel veel over techniek van mijn collega’s die daar expert in zijn!

‘Het allerleukste dat ik tot nu toe bij SURFnet heb gedaan, was een presentatie geven in Litouwen. Er zaten 70 collega’s uit allerlei landen op de wereld in de zaal. Het ging over een project dat ik bij SURFnet had gedaan. Het moest natuurlijk in het Engels, en was best wel spannend. Maar het ging heel goed en ik kreeg veel complimenten.

Als productmanager bij SURFnet leer ik van mijn collega’s heel veel over techniek. Zij zijn daar echt expert in. Vervolgens kan ik dat dan vaak ook weer uitleggen aan klanten.

Eefje heeft dagelijks veel contact met de IT-medewerkers van haar klanten (universiteiten en hogescholen). Dat gaat dan over het gebruik van SURFconext. Met SURFconext kunnen gebruikers (studenten, medewerkers) met hun inlogaccount van hun onderwijsinstelling inloggen bij verschillende websites. Zo hoeven ze niet voor elke website een nieuwe gebruikersnaam/ wachtwoord te onthouden. Heel handig, vindt Eefje.

Zij praat, mailt en belt veel met klanten. Dat doet ze vooral vanaf kantoor. Af en toe gaat ze ook langs bij klanten. Om uit te leggen hoe SURFconext werkt en om te vertellen wat ze er nog meer mee kunnen. Maar ook om te kijken of er wat verbeterd kan worden aan het systeem. Zodat klanten het nog makkelijker kunnen gebruiken.

Daarnaast werkt Eefje veel samen met collega’s bij SURFNet. Bijvoorbeeld met de technisch product managers. Aan hen legt ze uit wat de klanten aan extra functionaliteiten – mogelijkheden- willen. Maar ook om uit te leggen waarom sommige dingen die technisch wel werken, voor gebruikers niet altijd handig zijn en dus beter kunnen.

Eefje deed na het vwo de hbo-opleiding Media en Informatiemanagement. Daarna studeerde ze nog  IT Management aan de technische universiteit.

Eefje koos voor deze studie omdat ze graag een praktische opleiding wilde doen. ‘Bij deze studie leer je hoe je IT-diensten kunt ontwikkelen waar gebruikers blij van worden’, zegt Eefje. ‘Ik wil altijd van alles een beetje weten, maar hoef ook niet alles te weten. Vandaar deze brede opleiding.’