Eliane onderzoekt bacteriën

Beroep

Chemisch Analist

Opleiding

Chemie

Hoe maken bacteriën afvalwater schoon?

Eliane onderzoekt bacteriën die afvalwater schoner kunnen maken. De bacteriën produceren ook energie.

Eliane kweekt de bacteriën in een laboratorium. Ze kijkt met lasers naar de bacteriën. De bacteriën kunnen vuil water schoonmaken, en daarbij elektriciteit opwekken. Het schoonmaken werkt nog niet helemaal zoals Eliane zou willen. Als de bacteriën elektriciteit opwekken, worden ze zuur. Dan gaan ze dood en dat is niet de bedoeling. Eliane onderzoekt hoe ze kan zorgen dat de bacteriën niet verzuren.

Eliane vindt het erg leuk om onderzoek te doen naar iets waar nog niet veel over bekend is. Ze doet nu iets wat niemand anders op de wereld doet. Alles wat ze vindt is nieuw!

Eliane wil in de toekomst graag doorstuderen aan de universiteit om nog meer te leren. Later wil ze onderzoeker worden. Ze is geïnteresseerd in allerlei chemische processen. De bacteriën die vuil water schoonmaken zijn ook bezig met een chemisch proces.

Na de havo heeft Eliane de hbo-opleiding Chemie gedaan. Scheikunde vond ze het leukste vak op de middelbare school. Ze was er ook goed in.

Je leert met deze opleiding ook hoe je proefmonsters kunt nemen uit de lucht en water of hoe je de bodem analyseert. Je kunt ook leren hoe je medicijnen kunt maken.