Elma bedenkt handige producten

Beroep

Directeur productontwikkeling

Opleiding

mbo Werktuigbouwkunde | hbo Milieugerichte Materiaaltechnologie

Als kind was Elma al heel avontuurlijk. Ze probeerde van alles uit. Wat werkt wel en wat werkt niet. Dat doet ze nu eigenlijk nog steeds.

Ze deed de opleiding Milieugerichte Materiaaltechnologie (duurzame technologie). Dat sprak haar erg aan. ‘Binnen deze studie ging ik niet op zoek naar oplossingen om milieuvervuiling op te ruimen. Maar juist om iets te verzinnen om dat te voorkomen’, aldus Elma.

Elma is zelfstandig ondernemer en directeur productontwikkeling. Zij bedenkt producten die nog niet bestaan, maar die wel erg handig zijn. Zo heeft ze een mode accessoire bedacht. Een clip die voorkomt dat je jurk omhoog waait tijdens het fietsen.

Ze heeft ook een (Netwerk)app ontwikkeld die je kunt gebruiken tijdens festivals. Met behulp van die app kunnen bezoekers elkaar makkelijker vinden.

Elma bedenkt hoe je een probleem kunt oplossen. Ze bepaalt hoe het product zou moeten werken en hoe het er ongeveer uit moet zien. Vervolgens huurt ze andere mensen in. Met hen werkt ze het product verder uit. Uiteindelijk wordt het product gemaakt.

Ze werkt samen met grafisch vormgevers, fotografen, tekstschrijvers, materiaalleveranciers, app-bouwers, website bouwers en IT’ers. Zowel in het binnenland als in het buitenland. Omdat ik producten verzin die nieuw zijn voelt het iedere keer weer als een avontuur. Vinden de mensen mijn producten wel leuk? Als het dan goed gaat, geeft dat een enorme kick!’

Elma wil met haar producten graag internationaal doorbreken, omdat ze ziet dat haar producten ook in het buitenland goed gebruikt kunnen worden. ‘Mijn producten worden wel al in het buitenland verkocht, maar nog niet in grote hoeveelheden’, vertelt ze. Dat kan nog veel beter.’

Elma heeft na het vmbo eerst de mbo-opleiding Werktuigbouwkunde gedaan. Daarna heeft ze de hbo-opleiding Milieugerichte Materiaaltechnologie gevolgd.

Met deze hbo-opleiding kun je ook gaan werken bij de overheid of bij onderzoeksinstellingen als milieu-coördinator of projectmanager.