Filique ontwerpt installaties

Beroep

Adviseur installaties en bouwfysica

Opleiding

Bouwkunde en bouwfysica

Ik wil doorgroeien en misschien nog naar het buitenland!

Filique ontwerpt bij Arup installaties voor gebouwen. Eerst bedenkt de architect de vorm. Filique bedenkt hoe je verlichting, luchtverversing, koeling, geluidsweerkaatsing en de temperatuur goed kan regelen.

“Een gebouw met goede installaties is comfortabel om in te werken of te wonen. Zonder goede installaties gebruikt het gebouw veel meer energie. De verwarming doet het niet goed, of de koeling. Dat is zonde en slecht voor het milieu’.

Dit gaat met installaties. Filique maakt berekeningen en technische tekeningen van de installaties. De bouwers weten dan hoe en waar ze die moeten maken. Ze overlegt met andere mensen binnen of buiten haar bedrijf. Bijvoorbeeld de architect, de constructeur of een specialist brandveiligheid.

Filique houdt van de afwisseling in haar werk: vergaderen, schrijven, rekenen en creatief bezig zijn. Ze vindt het prettig dat ze zelf kan bepalen wat de beste installatie in een bepaald gebouw is.

Voor sommige installaties gaat Filique ter voorbereiding op bezoek bij het gebouw dat wordt vervangen of opgeknapt. Ze komt op bijzondere plekken, bijvoorbeeld op de zolder van het Mauritshuis of in bijzondere laboratoria. Normaal mag je daar niet komen.”

“Filique houdt van de combinatie techniek en creativiteit. De opleiding Bouwkunde, afstudeerrichting Bouwfysica op de universiteit sluit daar goed bij aan.

Voor deze opleiding heb je natuurkunde en wiskunde nodig. Filique koos op het vwo voor deze vakken en ook Latijn.”