Giovanna werkt aan nog dunnere mobieltjes

Beroep

Thermal Analyst

Opleiding

Werktuigbouwkunde

Giovanna werkt bij ASML. Daar maken ze machines die microchips produceren. Microchips zijn de hersenen van een apparaat.

In haar werk kijkt Giovanna hoe sommige van die machines nog verbeterd kunnen worden, zodat ze nog dunnere en krachtigere microchips kunnen maken. Hierdoor kan een telefoon tegenwoordig ook filmen en is een weggelopen hond terug te vinden dankzij een chip in de hondenpenning.

Giovanna vindt haar werk heel leuk en uitdagend. Ze is vaak te vinden de onderzoeksruimte van ASML. Daar test ze of de veranderingen aan de machines wel echt een verbetering zijn. Ze verveelt zich nooit. Elke dag leert ze weer wat nieuws. Giovanna werkt samen in een team van 10 mensen. Die mensen komen overal vandaan: Nederland, Mexico, Frankrijk, Turkije en Italië. Zelf komt ze ook uit Italië. Ze overlegt veel met haar team over de verschillende projecten waar ze mee bezig zijn. Of over problemen die ze tegenkomen. Ook werkt ze samen met andere mensen in het bedrijf. Sommige mensen hebben een andere studie gedaan en kijken daardoor met andere ogen naar een probleem. Anderen hebben al meer ervaring in dit werk. Van hen kan Giovanna nog veel leren.

Giovanna komt uit Italië en heeft de middelbare school daar afgerond. Daarna studeerde ze Werktuigbouwkunde aan de universiteit van Rome. In die tijd heeft ze ook een half jaar stage gelopen aan de TU Eindhoven.

Aan de universiteit van Rome heeft ze zich ook nog verder gespecialiseerd in de werktuigbouwkunde op het gebied van energie en milieu. In die periode studeerde ze ook nog 6 maanden aan Columbia University in New York.