Iris wil minder bestrijdingsmiddelen

Beroep

Projectmanager Tuinbouwbedrijf

Opleiding

Sustainable Molecular Science

Iris werkte mee aan een het opzetten van een tuinbouw-trainingscentrum in Guatemala. Guatemala is een arm land. De mensen zijn niet of nauwelijks opgeleid.

Als de mensen in Guatemala een goede opleiding krijgen op het gebied van tuinbouw, kunnen ze betere gewassen laten groeien. Als ze hun producten duurzaam produceren, kunnen ze hun die ook naar ‘rijke’ landen zoals de VS exporteren. Duurzaam betekent in dit geval: zonder chemische bestrijdingsmiddelen, en met zo zuinig mogelijk gebruik van water en energie.

Als mensen goed opgeleid zijn is dat goed voor de economie van een land. Iris vindt het heel goed dat Priva het belangrijk vindt daaraan bij te dragen. Priva zorgt ervoor dat tuinbouwondernemers over de hele wereld in staat zijn gezond, kwalitatief hoogwaardig voedsel en siergewas te produceren. Waarbij weinig water en energie verloren gaat.

Priva heeft projecten over de hele wereld. Die projecten gaan over nieuw te bouwen glastuinbouwkassen of uitbreidingen van bestaande kassen.Priva helpt bij het ontwerp van de kas en de toepassing van de computerprogramma’s die bijvoorbeeld het klimaat in de kas regelen. Of de hoeveelheid vocht in de kas. De computerprogramma’s zorgen er ook voor dat de kas heel zuinig omgaat met energie en water en toch zo veel mogelijk groenten of bloemen produceert. Is het ontwerp van de kas klaar? Dan gaat Priva de apparatuur en de computerprogramma’s ook installeren.

Iris zorgt ervoor dat het ontwerp klopt en op tijd bij de klant is. Ze zorgt ook dat de spullen op tijd worden bezorgd en geïnstalleerd.Ze overlegt daarover met collega’s van verschillende afdelingen. Maar ook veel met de klant en bijvoorbeeld de kassenbouwer, en de installateur.

Na het gymnasium studeerde Iris eerst Sustainable Molecular Science (Duurzame moleculaire wetenschappen & technologie) en daarna Atmosphere & Energy (Atmosfeer & Energie)

Iris wilde graag bezig zijn met duurzame technologische ontwikkelingen en het toepassen daarvan. Je kunt met deze studie ook werken aan de ontwikkeling van elektrische auto’s en het toepassen van zonne-energie en windenergie.