Iris zorgt voor het licht in het theater

Beroep

Theatertechnicus

Opleiding

mbo Lichttechniek

Het leukste dat ik ooit heb mogen doen was niet in Nederland. Ik werkte toen in Spanje als lichttechnicus.

Daar mocht ik een paar keer invallen bij een rijdend theatertje. Een grote trailer die uitgeklapt kon worden tot een theater. Daarmee reden we door de bergen van Extremadura in Midden-Spanje om theater te brengen in de kleine dorpjes van de provincie. In elk dorp stonden we drie dagen. Dat was heel erg bijzonder om te doen.

Een dag in het theater
Meestal begint de dag met de binnenkomst van de technici van het theatergezelschap. Eerst drinken we samen een kopje koffie. Dan gaan we aan het werk. Het gezelschap heeft vaak zelf veel spullen mee (decor, licht). We beginnen met het lossen van de vrachtwagen. Daarna bouwen we de voorstelling op. We hangen het licht in, sluiten het geluid aan en bouwen het decor op. We stellen het licht. Daarvoor bouwen we de lichtbruggen boven in het theater in en richten we elke spot precies naar de goede plek.

De technici van het gezelschap weten wat zij nodig hebben voor hun voorstelling. Wij als ‘huistechnici’ weten wat de mogelijkheden zijn van ons theater. We werken dus echt samen. Als alles klaar is hebben we twee uur pauze om te eten. Daarna begint de voorstelling. Soms moeten we tijdens de voorstelling changementen doen. Dat betekent een verandering van het decor op het toneel. Soms hoeven we alleen aanwezig te zijn voor de veiligheid en voor het geval er storingen zijn. Dan kunnen we de voorstelling lekker bekijken. Na de voorstelling breken we alles met zijn allen weer af. Als alles weer in de vrachtwagen zit drinken we samen nog een drankje.

Soms hebben voorstellingen geen eigen technici bij zich. Dan maken we zelf een lichtplan en verzorgen het geluid. Dat vind ik erg leuk om te doen. Tijdens de voorstelling zitten we dan achter de licht- en geluidscomputer in de zaal. Omdat er meestal elke dag wel een nieuwe voorstelling is, zijn de dagen steeds anders. Soms zijn we met 12 mensen in de grote zaal aan het werk voor een grote musical. Dan werken we weer met z’n tweeën in de kleine zaal voor een klassiek middagconcert of een cabaretvoorstelling.

Het is heel erg leuk om met zijn allen aan een mooie voorstelling te werken: elke avond als het voordoek open gaat wordt het publiek even meegenomen naar een andere wereld.

Iris heeft vwo gedaan. Daarna studeerde ze eerst Taal- en Cultuurstudies, maar ze wilde liever iets praktisch doen. Ze deed een eenjarige opleiding lichttechniek op mbo-niveau in Spanje. Op een theaterschool met ook techniekopleidingen.

Iris had al ervaring in de lichttechniek door haar vrijwilligerswerk bij een poppodium. Ze sprak al Spaans, had al veel gereisd en was veel in het buitenland gewoond. ‘Daarom was het voor mij niet vreemd om ook te zoeken in Spanje. Ik vond daar precies de opleiding die ik wilde doen.’

Als lichttechnicus kun je in een vast theater werken, of bij een reizend gezelschap. Dan werk je in theaters door heel Nederland (en soms ook in het buitenland).”