Irma ontwikkelt nieuwe prints

Beroep

Project- & kennismanager innovatie

Opleiding

hbo Levensmiddelentechnologie

Irma werkt bij Vlisco. Bij Vlisco maken ze modestoffen met opvallende prints en felle kleuren. Dat doen ze met een oude techniek: eerst brengen ze was aan op de stof, dan kleuren ze de stof. Na de kleuring wordt de was er weer afgehaald.

Zo krijg je unieke prints en effecten. Geen enkel ander bedrijf in de wereld maakt zulke modestoffen.

De stoffen van Vlisco zijn voor de Afrikaanse markt. In Afrika zijn de stoffen heel populair. Vlisco is daar echt een A-merk. Te vergelijken met Dolce & Gabbana in Europa. Die stoffen worden gewoon in Brabant gemaakt!

Irma werkt op de afdeling Innovatie. Ze ontwikkelt nieuwe effecten op de stoffen. De creatieve afdeling bedenkt voor de nieuwe collectie bijvoorbeeld een stof met extra veel glans.

Ze vragen Irma of zoiets te maken valt. Irma doet experimenten in het laboratorium. Ze gebruikt daarvoor verschillende chemicaliën en technieken. Soms verwarmt ze de stof, of ze rekt hem heel erg uit om het gewenste effect te bereiken.

Als het lukt, overlegt Irma met de productieafdeling. Kan de stof ook op grote schaal gemaakt worden? Soms ontstaan er problemen bij de productie.

Als je bijvoorbeeld met 100 meter per minuut chemicaliën aanbrengt op een stof, kan er schuimvorming ontstaan. Dat gebeurt niet als je het voor een experiment in het laboratorium aanbrengt. Dat soort onverwachte effecten probeert Irma op te lossen met de technici van de productie-afdeling. Zodat de stof toch op grote schaal geproduceerd kan worden.

De stoffen die Irma samen met haar collega’s heeft ontwikkeld, ziet ze soms terug in een modeshow. De stoffen komen dan echt tot leven. Dat is echt een feest!

Irma heeft de hbo-opleiding levensmiddelentechnologie gedaan. Bij deze opleiding leer je hoe je voeding kunt aanpassen en verbeteren met behulp van chemische processen. De overstap van voeding naar textiel was niet zo groot. Zowel voeding als stof is een natuurproduct. Je kunt de wetten van de natuur toepassen als je bijvoorbeeld een gelige ruwe doek omtovert tot een nieuwe kleurrijke stof. Met haar kennis van chemie en techniek, creërt Irma echt mooie, unieke stoffen met nieuwe effecten.