Janneke doet gezichtveldonderzoek

Beroep

Optometrist

Opleiding

Optometrie

Apparatuur én met mensen bezig zijn. Goede combinatie!

Als optometrist werkt Janneke op de polikliniek oogheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Ze heeft eigen spreekuren. Daar komen mensen met klachten aan hun ogen die via de huisarts zijn doorverwezen. Janneke doet een compleet oogheelkundig onderzoek bij ze. Ze kijkt wat er precies aan de hand is.

Vervolgens maakt ze een behandelplan en overlegt dat met de oogarts. Soms is het voldoende om een patiënt een bril aan te laten meten. Maar ze kan ook een staaroperatie voorstellen. Of nog verder onderzoek.

Op andere dagen doet Janneke zelf de aanvullende onderzoeken. Dat gebeurt allemaal met behulp van apparatuur, bijvoorbeeld een scan of een foto, maar ook gezichtsveldonderzoek.

Janneke doet ook oogmetingen en spreekuren voor slechtzienden. Die komen voor oplossingen voor problemen bij lezen of handwerken. Of, omdat ze de dobber van hun hengel niet meer goed kunnen vastmaken. Met een loupe kunnen ze meestal weer meer zien.

Janneke controleert ook mensen bij wie de kans op oogproblemen groot is, bijvoorbeeld mensen met diabetes (suikerziekte).
Of, mensen die een bepaalde oogziekte in de familie hebben. Ze controleert de mensen regelmatig, zodat ze er bij eventuele problemen vroeg bij zijn. Ze spreekt ook met hen over hun ziekte en legt uit wat ze kunnen doen.

In het ziekenhuis zijn onderzoek en onderwijs belangrijk. Er lopen vaak arts-assistenten of stagiaires met Janneke mee tijdens een spreekuur.

Kortom, Janneke heeft een veelzijdige en afwisselende baan. Ze is er erg enthousiast over.

Janneke heeft na het vwo de hbo-opleiding Optometrie gedaan.

Ze vindt de combinatie van apparatuur en optica en met mensen werken prachtig. De technische kant blijft steeds aanwezig en je moet je hersens blijven gebruiken.

Als optometrist kun je in het ziekenhuis gaan werken. Maar ook in een optiek. Je kunt ook de kant van onderzoek en ontwikkeling op.

Denk aan het ontwikkelen van nieuwe apparatuur, contactlenzen of meetmethodes. Je kunt ook richting revalidatie, bij instellingen voor blinden en slechtzienden.