Jefta onderhoudt de voorstuwingsinstallatie

Beroep

Matroos Technische Dienst KM

Opleiding

Veiligheid en Vakmanschap/Marine

Zonder schip kunnen we geen piraten vangen!

Jefta is matroos bij de technische dienst van de Koninklijke Marine. Ze legt uit dat haar werkzaamheden hebben te maken met haar dienstvak, de technische dienst (TD), en aan haar rang (matroos 1).

Jefta wilde in ieder geval gaan varen. Ze kon kiezen tussen de binnenvaart of de marine. De marine vergroot echt je wereld. Je reist de hele wereld over en je krijgt extra geld als je aan het varen bent.

Ze wilde de technische kant op omdat ze altijd al nieuwsgierig was naar de werking van apparatuur. Als lid van de technische dienst haal je alles uit elkaar. Je krijgt antwoorden op veel vragen: waarom draait een schroefas? Hoe krijgen we stroom aan boord? Hoe wordt zoutwater omgezet in zoet drinkwater.

Voor de technische dienst onderhoudt Jefta de voorstuwingsinstallatie. Het is belangrijk dat de voorstuwingsinstallatie van het schip werkt. Anders kan het schip niet vooruit of achteruit varen. Zonder varend schip kan de marine geen piraten of drugssmokkelaars vangen, geen hulp verlenen aan mensen in oorlogsgebieden of Nederland beschermen vanuit zee.

De meest indrukwekkende gebeurtenis die Jefta meemaakte was toen ze mee ging om piraten te vangen. Er zat ook een jongen van een jaar of 14 bij de piraten. Jefta moest de piraten begeleiden en bewaken, terwijl ze gevangen zaten op het schip. Ze verzorgde ook de gijzelaars. Ze gaf ze eten en drinken.

Op een gewone werkdag voert Jefta reparaties uit aan het schip en loopt ze controlerondes. Ze kijkt of alle machines nog wel goed werken. Schoonmaken en wachtlopen zijn werkzaamheden die bij haar rang als matroos horen. Tijdens het wachtlopen biedt ze in een geval van brand technische ondersteuning.

Bij de marine heb je veel verschillende rangen. Jefta heeft het meest te maken met haar leidinggevende, de chef voortstuwing. Haar chef is sergeant. Bij de marine werk je bijna nooit alleen. Jefta werkt veel samen met de andere matrozen van de Technische Dienst.

Na haar eindexamen vmbo volgde Jefta de opleiding ‘Veiligheid en Vakmanschap’ voor een jaar. Dit is een tussenopleiding voor mensen die bij Defensie willen werken maar nog te jong zijn of nog niet zeker zijn van hun keuze.

Daarna is Jefta bij de Marine gegaan. De opleiding tot Matroos Technische Dienst duurt ongeveer een jaar. De opleiding bestaat uit 12 weken EMV (Eerste Militaire Maritieme Vorming).

Tijdens deze periode krijg je een militaire training. Daarna krijg je 12 weken een technische vakopleiding. Als laatste doe je een soort stage aan boord van een schip.