Joanne werkt over de hele wereld

Beroep

Flow assurance engineer

Opleiding

Technische Natuurkunde

Joanne ontwerpt grote pijpleidingensystemen waarmee olie en gas vanuit de aardbodem naar fabrieken of tankterminals wordt getransporteerd.

Ze werkt voor Shell aan projecten over de hele wereld; van Nigeria tot Noorwegen van Siberiƫ tot aan het Midden-Oosten. De omstandigheden zijn elke keer anders; soms is het extreem koud waardoor de olie kan bevriezen. Op andere plekken is het water erg zout. Dat zout kan tegen de leidingwanden afzetten. Dat kan voor verstopping zorgen. Joanne houdt hier bij haar ontwerpen rekening mee.

Met de computer doet ze na hoe vloeistoffen zullen gaan stromen. Wanneer olie stolt door extreme kou maakt ze een ontwerp waarbij ze de buizen extra isoleert. Wanneer er kans is dat de leidingen dichtslibben door zout, voegt ze stoffen toe die het zout minder zout maken. Op die manier probeert ze onder elke omstandigheid olie of gas goed door te laten stromen.

Joanne houdt ook rekening met het milieu en met veiligheid. Laatst heeft ze in Rusland een pijpleidingensysteem omgelegd zodat het niet door een walvissenkraamkamer zou lopen. Joanne wilde altijd al graag voor een groot internationaal bedrijf werken. Ze wilde samenwerken met verschillende nationaliteiten en veel reizen. Lange tijd dacht ze er niet aan dat een technische studie haar daarin zou kunnen helpen. Pas in het laatste jaar van het vwo zag ze de uitdaging van de techniek! Bedenken hoe dingen werken en hoe je ze kunt verbeteren leek haar wel wat.

Joanne is na het vwo Technische Natuurkunde gaan studeren aan de Technische Universiteit in Delft. Bij technische natuurkunde leer je hoe je technische kennis kunt toepassen en producten kunt maken voor bijvoorbeeld de medische wereld of het bedrijfsleven. Joanne wilde graag tastbare dingen ontwikkelen die je echt kunt gebruiken.