Jolanda beoordeelt de kwaliteit van koffie

Beroep

Sensorisch expert (Voeding)

Opleiding

hbo Levensmiddelentechnologie 

Voor Jolanda begint het allemaal bij de groene koffie. Elke dag worden er vrachten met groene koffiebonen gelost in de fabriek van D∙E MASTER BLENDERS 1753 (DEMB) in Joure.

Een kleine hoeveelheid van iedere vracht, een monster, wordt gebrand in een kleine brander totdat de bonen bruin zijn. Dan wordt de koffie gemalen en opgegoten met heet water. Als Sensorisch Expert kijkt Jolanda eerst goed naar de bonen, ze ruikt eraan en uiteindelijk proeft ze het brouwsel. Ze beoordeelt of de kwaliteit voldoende is. Koffie is een natuurproduct. Het kan altijd anders uitvallen.

Jolanda moet altijd scherp zijn. Een slechte oogst kan invloed hebben op de smaak. Als Jolanda de koffie goed vindt, mag de fabriek de koffie gebruiken. In Joure zetten ze koffie in hele grote koffiemachines. Daarna wordt de koffie gedroogd met warme of koude lucht. Uiteindelijk wordt het instantkoffie, ook wel oploskoffie genoemd. Dit is koffiepoeder waar je alleen wat heet water bij hoeft te doen. Even roeren en klaar! Voordat de instantkoffie uiteindelijk in potjes, dozen of hele grote zakken terecht komt proeft en beoordeelt Jolanda het product eerst.

Soms proeft Jolanda met haar collega’s wel 150 kopjes op een dag. Ze hoeft niet alles op te drinken. Zo zorgt ze ervoor dat de koffie van D∙E altijd hetzelfde smaakt en dezelfde kwaliteit heeft.

Jolanda heeft na haar eindexamen vwo de hbo-opleiding Levensmiddelentechnologie  gedaan. Het is een brede opleiding met veel verschillende mogelijkheden. Je kunt in allerlei verschillende sectoren terecht komen zoals bakkerij, zuivel, dranken, groente & fruit.