Jolanda verbetert chemische stoffen

Beroep

Chemicus/Improvement Engineer

Opleiding

Laboratoriumtechniek en Chemie

Een scheikundige formule is net een toverspreuk!

Jolanda voelt zich soms net een tovenaar: ze mengt twee stofjes, er is een reactie en er is weer een heel ander stofje. Haar werk in het laboratorium is altijd anders. Ieder probleem vraagt om een andere oplossing.

Jolanda verbetert de producten van haar fabriek. Ze is chemisch verbeter-technicus (improvement engineer) bij Dow Chemical.

Gas
Dow Chemical bestaat uit een heleboel fabrieken. Nu werkt Jolanda in een fabriek die gas maakt. Dit gas wordt gebruikt voor het produceren van het schuim van matrassen en kussens. Ze probeert het gas zuiverder te krijgen. Een zuiver gas maakt een matras beter: niet te hard of te zacht. En het verkleurt niet. Als Jolanda klaar is met het gas kan het niet meteen naar de matrassenfabriek. Haar gas is onderdeel van een stof die haar collega maakt.

Collega’s over de hele wereld
Voor een ander project werkte Jolanda aan een ingrediënt voor smeerolie. De klant vroeg of ze de dikke bruine vloeistof wat minder bruin kon maken. Meestal leest Jolanda dan eerst alles over het ontkleuren van vloeistoffen.

Dan bespreekt ze haar ideeën met collega’s. Soms hebben die weer hele andere ideeën. Jolanda heeft collega’s over de hele wereld. Via e-mail en telefoon hebben ze contact. Samen hebben ze de vloeistof van bruin naar geel gekregen.

Jolanda kan niet eindeloos bezig zijn met het vinden van de beste oplossing. Ze moet zorgen dat het niet te veel geld en energie kost, weinig vervuiling veroorzaakt en veilig is.

Na de havo heeft Jolanda het Hoger Laboratorium Onderwijs gevolgd. Voor de havo zat ze op het vmbo. Ze was altijd goed in exacte vakken.

Scheikunde vond ze leukst. Je schrijft een formule op. De formule voorspelt wat er gebeurt als je twee stofjes bij elkaar doet. Net een toverspreuk! Het is spannend om te kijken of gebeurt wat de formule voorspelt.

Bij Dow zijn veel mogelijkheden. Jolanda werkt er al 19 jaar. Ze heeft het nog steeds naar haar zin. Er zijn nog heel wat uitdagingen voor de toekomst. Op de plek waar ze nu zit, zit ze pas kort. Er valt nog veel te leren.