Jolien lost ontwerpproblemen op

Beroep

Leidinggevende Research & Development

Opleiding

hbo Industrieel Product Ontwerpen

Volwassenen en kinderen met een lichamelijke beperking kunnen weer fietsen met de fietsen van Van Raam.

Bij Van Raam maken ze unieke, aangepaste fietsen. Voorbeelden zijn driewielfietsen, rolstoelfietsen of fietstaxi’s waar 8 kinderen in kunnen. Jolien is leidinggevende van de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling (research & delopment) bij Van Raam. Ze bekijkt welke fietsen ze kunnen maken en verkopen. Dit gaat in overleg met de technisch adviseurs, zij weten goed wat de klant nodig heeft. Jolien plant hoe en wanneer de fiets ontworpen wordt.

Jolien houdt de uitvoering van deze projecten in de gaten en geeft tips en sturing aan haar team. Wanneer er een nieuwe fiets wordt ontworpen moet Jolien precies weten wat de gebruiker nodig heeft en wat mogelijk is.

Ze overlegt met de gebruiker, technische adviseurs, de lasser die het frame maakt en de monteur die de fiets monteert. Jolien vindt het uitdagend om fietsen te maken die mooi, handig en goed te produceren zijn. Ze probeert een creatieve oplossing te vinden voor ontwerpproblemen. Bijvoorbeeld voor een fiets waar je op kan fietsen, maar die je ook als scootmobiel kunt gebruiken.
Soms is het lastig om een compromis te vinden tussen verschillende belangen. De prijs/kwaliteitsverhouding moet goed zijn. Als je een fiets maakt die alles kan, kunnen veel mensen hem gebruiken. Maar dit maakt een fiets dan wel weer onnodig duur.

Jolien heeft op de havo het profiel Natuur en Gezondheid gekozen. Hierna is ze de hbo-opleiding Industrieel Product Ontwerpen gaan doen. Hiermee kun je tekenaar/constructeur of ontwerper worden. Jolien wilde graag haar creativiteit gebruiken om iets te ontwerpen dat echt gebruikt wordt. Dat doet ze nu met veel plezier.”