Judith programmeert zorgrobots

Beroep

Junior application engineer

Opleiding

hbo-ICT Software Engineering

Hoe denkt een computer?
In mijn studie leer je hoe een computer werkt en ‘denkt’. Een computer heeft geen foutmarge: het is altijd goed óf fout. Daarom moet je nauwkeurig werken zodat de computer precies uitvoert wat jij wilt. Ik leer na te denken over dat proces en hoe ik het beste van A naar B kom. Als ik dat ver- gelijk met vrienden van andere opleidingen, zie ik dat zij vaker alleen nadenken over het eindpunt, terwijl ik juist bezig ben met de puzzel ernaartoe.

Brede studie
Mijn vader werkt als ICT’er. Toen ik een studie moest kiezen ging ik met hem en zijn collega’s praten. Ik kwam erachter dat ICT eigenlijk gestructureerd nadenken is. Dat vond ik ook leuk in schoolvakken als wis- kunde en de klassieke talen. Daarom ben ik Informatica gaan studeren. Bovendien wilde ik een brede studie doen en dat is gelukt. Hierna kan ik overal gaan werken.

Snijvlak van techniek en zorg
Naast mijn (deeltijd) opleiding, werk ik als Junior Application Engineer voor het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg van Windesheim. Ik werk mee aan onderzoeken op het snijvlak van techniek en zorg. Mijn rol daarin is het voorbereiden van de techniek voor het onderzoek. Zo programmeer ik zorgrobot Tessa, die gebruikt wordt bij ouderen met dementie. Ook help ik bij het ontwikkelen van een app die de communicatie van GGZ hulpverlening verbetert. Hiervoor moet ik veel samenwerken met andere disciplines, maar juist dat vind ik zo leuk, ICT heeft overal raakvlakken.