Kalai toont vreemde stoffen in bloed aan

Beroep

Klinisch farmaceutisch laborant

Opleiding

Life Sciences

We kijken of patiënten hun medicijnen goed gebruiken!

Kalai toont aan dat er lichaamsvreemde stoffen in het bloed zitten of niet. Deze lichaamsvreemde stoffen komen het lichaam via medicijnen binnen.

Verpleegkundigen nemen bloed af bij patiënten en dat wordt naar het Klinisch Farmaceutisch Laboratorium gebracht. Kalai en haar collega’s analyseren het bloed met behulp van medische apparatuur. Ze werkt in het Klinisch Farmaceutisch Laboratorium van het TweeSteden Ziekenhuis.

Kalai onderzoekt ook of er sporen van drugs, zoals GHB, XTC, methadon te vinden zijn in urine.

Als je bloed en urine van patiënten onderzoekt, kan je te weten komen of patiënten hun medicijnen wel goed gebruiken. En, of ze geen drugs gebruiken.

De laboranten onderzoeken ook of medicijnen wel voldoen aan de kwaliteitseisen voordat ze naar de patiënten gaan.

Soms wordt er in het ziekenhuis iemand binnengebracht die bewusteloos is. Als de artsen niet weten waarom de patiënt bewusteloos is zoekt Kalai in het laboratorium uit wat de oorzaak zou kunnen zijn.

Ze voert verschillende analyses uit op het bloed en de urine. Zo probeert ze erachter te komen welke lichaamsvreemde stoffen erin zitten. De eerste keer dat Kalai zoiets meemaakte, was voor haar een hele bijzondere gebeurtenis.

Kalai wilde altijd al graag in een laboratorium werken. Het onderzoeken sprak haar aan. Na de havo ging ze daarom de hbo-opleiding Life Sciences doen.

Je kunt met deze opleiding bij verschillende soorten bedrijven aan de slag. Zoals in de voedingsindustrie, onderzoeken bij universiteiten of de cosmetica industrie.