Karin verbetert drinkwater

Beroep

Drinkwateronderzoeker

Opleiding

Civiele Techniek - weg- en waterbouw

Benodigde vakken

wiskunde, scheikunde, natuurkunde, biologie

Het samenspel van krachten spreekt mij aan!

Karin onderzoekt of ze de zuivering van drinkwater kan verbeteren. Als mensen medicijnen slikken, komen resten daarvan via het riool in het afvalwater terecht. Bestrijdingsmiddelen die in de landbouw gebruikt worden komen daar ook in terecht. Karin onderzoekt een nieuwe manier om resten van bestrijdings- en geneesmiddelen uit het water te halen.

Ze bekijkt of dit met UV-licht, ozon en waterstofperoxide kan. Voor het waterbedrijf is deze techniek onbekend terrein: zuiveren met chemische stoffen. Het duinwaterbedrijf houdt van een natuurlijke zuivering. Karin probeert haar bedrijf te overtuigen dat het wel kan. Deze twee processen kunnen juist mooi samenwerken.

Nederlands drinkwater is van hoge kwaliteit. Het wordt constant gecontroleerd. De controle op drinkwater uit de kraan is veel strenger dan het toezicht op flessenwater. Kraanwater is ook heel duurzaam, er worden geen plastic flessen gebruikt.

Drinkwater is de eerste levensbehoefte van de mens. Overal in de wereld wil je gewoon water kunnen drinken. Karin weet hoe belangrijk schoon water is. Bij waterzuivering komt veel kijken. Niet alleen wis- en natuurkunde, maar ook veel scheikunde en biologie.

Op de middelbare school wist Karin al dat ze iets in de techniek wilde doen. Ze besloot na het vwo, Civiele Techniek te studeren op de Technische Universiteit Delft. Ze koos de richting ‘Weg- en Waterbouw’.

Voordat ze ging studeren had ze nog nooit van Weg- en Waterbouw gehoord. De enorme constructies en het samenspel van de krachten spraken haar erg aan.

Na haar studie kon ze bij Dunea terecht. Dunea is een drinkwaterbedrijf. Bij Dunea kan ze haar werk combineren met een promotie. Nu werkt ze drie dagen in Scheveningen aan haar onderzoek. De vierde dag werkt ze op de universiteit. Ze heeft nooit spijt gehad van deze combinatie.