Kike speurt naar olie en aardgas

Beroep

Geoloog

Opleiding

Geologie/Aardwetenschappen

Wie mag er nou snorkelen voor haar werk?

Kike probeert aardgas en olie op te sporen dat diep onder de grond verstopt zit. We hebben olie en aardgas nodig om onze huizen te verwarmen, elektriciteit op te wekken, vliegtuigen te laten vliegen en auto’s te laten rijden.

Kike verzamelt kenmerken van ondergrondse gesteente-lagen. Met de kenmerken maakt ze een 3-dimensionaal model van de ondergrond. Ze gebruikt beelden van de ondergrond die gemaakt worden met geluidsgolven. Elke gesteente-laag geeft een andere kleur terug. Net zoals bij een echoscopie van een baby in de buik.

Op de beelden zoekt ze naar zandsteenlagen. Als ze een veelbelovende laag vindt, kan haar bedrijf een put boren. In zo’n put doet ze allerlei metingen. Ze wil precies weten wat voor gesteente er zit.

Kike speurt naar gas en olie. Ze kan aan het soort gesteente zien wat er in zit. Olie en gas zit in de poreuze zandsteenlagen.

Als Kike olie of aardgas vindt, moet ze een manier bedenken om het uit de grond te halen. Ze werkt samen in een team van ingenieurs en economen. De ingenieurs maken boortorens en pijpleidingen. De economen rekenen uit wat dat kost en wat het oplevert.

Bijna iedere dag vergaderen ze. Hoe kunnen ze de gegevens over de aarde zo goed mogelijk gebruiken? Hoe kunnen ze olie- of gas zo snel, schoon, veilig en goedkoop mogelijk uit de grond halen?

Soms beslissen ze dat het gas niet uit de grond gaan halen. Omdat er te weinig gas zit of omdat het te duur is. Dat is wel jammer! Kike vindt het leuk als het gas dat zij gevonden heeft jouw huist verwarmt!

Kika heeft voor haar werk een cursus gedaan waarin ze levende koraalriffen bestudeerde. Snorkelen voor je werk. Dat is geweldig!

Kike wilde altijd al weten waardoor bergen ontstaan en waar al het zand uit de rivieren heen gaat. Na het vwo ging ze Geologie studeren aan de universiteit.

Kike vindt Geologie een hele leuke combinatie van exacte wetenschap met de natuur om ons heen. Het veldwerk en het reizen maken het extra leuk. Je kunt werken bij bedrijven die grondstoffen winnen, maar ook bij geotechnische en milieu-adviesbureaus.