Linda doet chemische experimenten

Beroep

Chemisch onderzoeker

Opleiding

hbo Chemische Technologie

Ik ben van begin tot eind bij een experiment betrokken!

Linda is onderzoeker bij TNO. Ze bedenkt experimenten en voert ze uit. Meestal experimenten met chemische stoffen. Ze lijmt bijvoorbeeld folie op dragers. Daar zet ze metaallijntjes op. Om bijvoorbeeld displays voor telefoons te maken. Die lijm met folie moet dan tegen chemicaliën en warmte kunnen. Anders kan er geen display van gemaakt worden.

Ze stopt de gelijmde folie bijvoorbeeld in de chemicaliën. Of ze kijkt wat er gebeurt als je de folie in de oven stopt. Als ze ziet dat er iets vreemds gebeurt kan ze bijvoorbeeld een andere lijm nemen. Dat doet ze in overleg met andere onderzoekers. De experimenten die ze zelf uitvoert, doet ze meestal in de cleanroom, een stofvrij laboratorium. Vervolgens bekijkt ze alle resultaten. Ze bedenkt ze wat ze moet doen om het product te verbeteren.

Linda’s werk is heel gevarieerd. Ze mag zelf bedenken wat er gedaan moet worden. Of ze regelt dat iets door anderen gedaan wordt. Of probeert het zelf uit. Daardoor is ze van het begin tot het eind overal bij betrokken. Linda vindt het soms wel moeilijk als er niks uit een onderzoek komt. ‘Dan heb je een paar jaar ergens aan gewerkt en wordt het gestopt’, vertelt Linda. ‘Omdat het niet blijkt te werken. Dat is wel jammer, maar ook nodig!’

Het leukste wat Linda tot nu heeft gedaan bij TNO was een klein project leiden. In dat project moest ze kijken of ze een proces werkend konden krijgen. Ze praatte veel met de klanten ze moest in de gaten houden of ze niet te veel geld uitgaven. ‘We hebben daarmee hele goede resultaten behaald’, vertelt Linda. ‘En ik heb heel veel nieuwe dingen geleerd.

Na de havo heeft Linda de hbo-opleiding Chemische Technologie gedaan. De opleiding is heel veelzijdig. Je zou er mee bij olieraffinaderijen kunnen werken, of bijvoorbeeld bij een waterzuiveringsinstallatie.”