Margriet helpt doven en slechthorenden

Beroep

Klinisch Fysicus Audioloog in opleiding

Opleiding

Biomedische Technologie/ Klinisch Fysicus

Ik was er bij toen een dove baby voor het eerst iets hoorde!

Als je minder hoort is dat lastig. Je kunt vrienden of familie of de leraar op school slecht verstaan. Sommige mensen die niet goed horen worden eenzaam.

Margriets patiënten zeggen soms na behandeling: ‘ik hoor er weer bij’! Dat geeft haar veel voldoening.

Margriet doet gehooronderzoek. Ze helpt mensen die niet goed horen. Bijvoorbeeld door ze een hoorapparaat te geven. Mensen die helemaal doof zijn, kunnen ook een cochleair implantaat (CI) krijgen!

Een cochleair implantaat is een apparaatje (een elektrode) dat door een operatie in het binnenoor in de schedel wordt geplaatst. Via een magneetje onder de huid wordt het verbonden aan een hoortoestel achter het oor. Geluid wordt opgevangen door het hoortoestel en via het magneetje naar de elektrode gestuurd. De gehoorzenuw wordt door de elektrode geprikkeld. Hierdoor kunnen mensen die eerder doof waren weer geluiden waarnemen.

Pas geleden kreeg een dove baby een implantaat. Margriet mocht het implantaat aanzetten. Het baby’tje hoorde voor het eerst geluid. Toen de moeder de naam van het kindje zei keek het baby’tje heel verbaasd op. Dat was een geweldige ervaring!

De dagen zijn allemaal heel verschillend voor een audioloog. Vooral omdat alle patiënten verschillend zijn; van pasgeboren baby’tjes tot dove opa’s en oma’s. Margriet ziet ze allemaal voorbij komen.

Audiologisch Centrum
Margriet werkt in het Audiologisch Centrum van het UMCG. Ze werkt met allerlei mensen samen. Sommigen weten veel over hoortesten (audiologie assistent). Anderen over kinderen (pedagogisch medewerker), of over hoe je kunt leren praten (logopedist).

Margriet weet veel over de apparaten waar je hoortesten mee doet. En over hoortoestellen.

Het Audiologisch Centrum werkt veel samen met Keel- Neus- en Oorartsen. De artsen kijken of ze een bepaald gehoorprobleem kunnen op lossen met medicijnen of een operatie. Als dat niet kan, komt de patiënt bij de audioloog voor een hulpmiddel, zoals een hoortoestel.

Margriet wil in de toekomst onderzoek doen naar hoe ze metingen en apparaten kan verbeteren. Daarnaast hoopt ze in de kliniek nog veel meer mensen met gehoorproblemen te kunnen helpen.

Na het vwo studeerde Margriet Biomedische Technologie aan de universiteit.

Op de universiteit bedacht ze dat ze graag haar technische kennis wilde gebruiken in het ziekenhuis. Ze wilde graag met patiënten werken. In de audiologie kan dat heel goed.

De opleiding tot Klinisch Fysicus doe je in het ziekenhuis, terwijl je al aan het werk bent.

Als biomedisch technoloog kun je ook terecht in de wetenschap, of in het bedrijfsleven waar je medische technologie zoals pacemakers en scans kunt verbeteren en verkopen.