Marieke is werkvoorbereider Bouw

Beroep

Werkvoorbereider Bouw

Opleiding

hbo Bouwkunde

Benodigde vakken

Natuurkunde en wiskunde

Ik zorg dat alles op de bouwplaats op rolletjes loopt!

Iedereen komt wel eens langs  een grote bouwplaats waar druk wordt gebouwd. Op zo’n bouwplaats staat ook altijd een keet. Dat is de werkplaats van Marieke!

Vanuit deze keet zorgt zij ervoor al het werk op de bouwplaats soepel verloopt.

Onmisbaar
Marieke is onmisbaar op de bouwplaats. Als werkvoorbereider is ze een echte regelaar. Ze zorgt ervoor dat iedereen op tijd met de juiste spullen aan de slag kan. Ze zorgt er ook voor dat het niet te veel gaat kosten. Dichtbij de bouwplaats kan ze alles goed in de gaten houden.

Afwisseling
Op dit moment werkt Marieke in  het centrum van Utrecht aan een parkeergarage en een nieuwe busbaan. Als het af is gaat ze weer ergens anders naar toe. Zo ziet ze nog eens wat van Nederland! Haar werk is heel afwisselend. Ze zit niet de hele dag achter haar computer, maar gaat ook vaak een kijkje nemen op de bouwplaats.

Spannend
Het spannendste dat Marieke heeft meegemaakt op haar werk? Dat is toch wel het verplaatsen van een viaduct! Meestal wordt een viaduct gesloopt en dan weer opnieuw opgebouwd. Marieke heeft een keer samen met haar collega’s een viaduct in één keer weggereden! Dit hebben ze gedaan door er karretjes onder te rijden. De snelweg kon door deze snelle actie na twee dagen alweer open. Gewoonlijk duurt dat wel een week. Marieke moest alles regelen voor de verplaatsing van dat viaduct. Ze berekende of de karretjes wel stevige genoeg waren, of ze wel zover konden rijden en hoeveel mensen erbij moesten helpen. Dat was even spannend, maar uiteindelijk is het heel goed gegaan!”

Marieke heeft havo gedaan met natuurkunde en wiskunde. Daarna studeerde ze Bouwkunde op het hbo. Bij deze opleiding leer je hoe je woningen, kantoren, winkelcentra en scholen moet bouwen, beheren en inrichten.

Als je de opleiding hebt afgerond kun je bijvoorbeeld een gebouw ontwerpen en constructies berekenen. Marieke zorgt dat alles op de bouwplaats op rolletjes loopt.