Marije plant de inrichting van een gebied

Beroep

Medewerker stedelijke ontwikkeling

Opleiding

Ruimtelijke ordening en planologie

Het is een uitdaging om er samen uit te komen!

Stel je voor dat iedereen zomaar alles zou mogen bouwen. Bijvoorbeeld een gevaarlijke fabriek vlak naast je huis. Of dat mensen bouwen op plekken die kunnen overstromen.

Nederland is een klein land met veel mensen. Om te zorgen dat we geen ruzie krijgen moeten er regels zijn. Bijvoorbeeld over wat je waar mag bouwen.

Marije maakt plannen voor de inrichting van een gebied. Soms maakt ze een plan voor een groot gebied zoals een nieuwe woonwijk. Het duurt dan heel lang om een goed plan te maken. Er zijn veel mensen bij betrokken: de eigenaren van de grond, de bouwbedrijven, de wethouders, de mensen die het riool, de stroom en het gas aanleggen, de architect, de NS en de buren. Sommige mensen helpen mee, andere mensen zijn boos, andere mensen willen graag hun eigen zin hebben. Dat maakt vergaderen met hen spannend.

Het is een uitdaging om een plan te maken waar alle mensen het mee eens zijn, ook al willen ze eigenlijk allemaal iets anders. Er samen uit te komen!

Soms is het plan klein: iemand wil bijvoorbeeld thuis een kapperszaak beginnen. Dan hoef je alleen te overleggen met de bewoners.

Marije maakt regels over wat je waar mag bouwen. De regels worden samen met een kaart van het gebied in een boek gezet. Samen heet dat een bestemmingsplan. In een bestemmingsplan staat duidelijk wat je op een plek mag bouwen.

Als haar plan is uitgevoerd en er bijvoorbeeld een nieuwe wijk is gebouwd, kan Marije er doorheen fietsen. Dan is ze erg trots!

Na de havo deed Marije de hbo-opleiding Ruimtelijke Ordening en Planologie.

Marije kwam toevallig bij deze opleiding na een jaar kunstacademie. Ze zocht een opleiding waar ze iets kon maken die praktisch moesten zijn, zoals een woonwijk. En niet alleen maar mooi, zoals een kunstwerk.