Marijke ontwikkelt oliewinningstechnieken

Beroep

Onderzoeker

Opleiding

Chemie

Ik ben onderzoeker geworden omdat ik scheikunde zo interessant vind!

Marijke is onderzoeker bij Shell Global Solutions. Hier zoeken ze naar oplossingen voor problemen die met het winnen van sommige olievelden kunnen optreden.

Soms blijft de olie zitten waar die zit, en dan moet je iets bedenken waardoor de olie gewonnen kan worden. Dit noem je een olie winnings tchniek. Er zijn veel soorten technieken te bedenken. Iedere techniek heeft zijn eigen specialisten. Marijke houdt van scheikunde, biologie en wiskunde. Dat kan ze in haar werk goed gebruiken.

Marijke werkt al een tijdje voor Shell. Ze doet veel verschillende projecten. Ieder project is anders. Soms is ze bezig met de ontwikkeling van een nieuwe manier om olie te winnen.

Olie wordt vaak in grote hoeveelheden gewonnen in een groot gebied. Marijke test een nieuw bedachte techniek eerst in het klein, soms zo klein dat het in een reageerbuisje kan.

De testen die Marijke doet, zijn een eerste idee voor hoe de winning in het echt kan. ‘Tijdens je onderzoek merk je vaak dat niets is wat je verwacht’, vertelt Marijke. ‘Er komen dan andere dingen uit het onderzoek dan je vooraf had bedacht. Dat is niet erg. Het betekent niet dat iets fout is, maar dat het anders werkt. Als een project klaar is, schrijf je een rapport. Dat is heel belangrijk, want de kennis moet bewaard blijven. De afwisseling in mijn werk maakt het heel boeiend.’

Marijke werkt graag samen met haar Shell-collega’s. Die werken vaak in Amsterdam, maar ook bij andere Shell laboratoria in bijvoorbeeld Rijswijk (bij Den Haag) en Houston in Amerika. Soms werkt ze ook samen met mensen van verschillende universiteiten.

Marijke heeft na de havo, de hbo-opleiding Hoger Laboratorium Onderwijs (HLO) gedaan. (Tegenwoordig heet het laboratoriumonderzoek). Haar specialisatie was organisch-chemisch.