Mariska regelt dat de laadbak wordt gemaakt

Beroep

Manufacturing Engineer Caterpillar

Opleiding

Werktuigbouwkunde

Zien wat je ontwerpt maakt werktuigbouwkunde zo mooi!

Mariska heeft op de middelbare school nog wel even getwijfeld tussen creatief en exact. Maar ze had al snel gezien dat je in een technisch beroep ook creatief kan zijn. Daarom heeft ze toch voor exact gekozen.

Na haar opleidingen mbo en hbo Werktuigbouwkunde kreeg zij al snel een baan. Ze maakte ontwerpen voor fijnmechanische machines, bijvoorbeeld de machines in de productielijn van een fabriek. Die hebben veel kleine onderdelen, waarvan je de maten heel nauwkeurig moet bepalen. Maar ze maakte ook grof mechanische ontwerpen, zoals grote bakken en sloopgereedschappen voor aan de graafmachines en laadmachines. ‘Juist bij het grotere werk, zie je gelijk resultaat’, zegt Mariska. ‘Dat maakt werktuigbouwkunde zo mooi. Zien wat je ontwerpt. En werken met mensen op alle niveaus.’

Mariska werkt nu als Manufacturing Engineer bij CNO (Cat Netherland Operations) / Caterpillar Work Tools. Zij geeft technische ondersteuning bij het maken van de producten. Ook is ze betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Ze bepaalt wanneer en hoe snel de producten gemaakt kunnen worden. En hoe dat werkproces verbeterd kan worden.

Het is leuk afwisselend werk met genoeg uitdaging. Mariska weet nooit wat voor dag het wordt. Ze houdt ervan om problemen op te lossen en uit te zoeken waarom iets niet lukt. Bijvoorbeeld bij het afmonteren van een product. Dit is de laatste fase bij het maken van een product. Alle onderdelen worden in elkaar gezet. Als de onderdelen niet in elkaar passen, zoekt Mariska uit waarom het niet past en kijkt ze wat er moet gebeuren zodat de afbouw verder kan. Ze werkt samen met binnenlandse en buitenlandse collega’s.

Mariska heeft al een paar keer een training gevolgd in het buitenland. Met collega’s van over de hele wereld. ‘Dat was een van de leukste dingen die ik tot nu toe heb mogen doen.’

Mariska deed na de havo eerst de mbo-Werktuigbouwkunde en daarna de hbo-Werktuigbouwkunde.

Ze koos voor Werktuigbouwkunde omdat ze graag creatief bezig wilde zijn met techniek. Ontwerpen en construeren (maken) dus. Ze kende iemand met een eigen bedrijf in fijnmechanisch ontwerpen. Dat leek haar wel wat!