Marleen ontwikkelt een handscanner

Beroep

Mechatronisch Ingenieur

Opleiding

Biomedische Technologie

Het is leerzaam om mee te kijken bij operaties!

Marleen doet van alles. Ze bedenkt nieuwe apparaten en komt met heel veel nieuwe ideeën.

Als een apparaat klaar is, test ze of de techniek in het apparaat wel goed werkt en veilig genoeg is. Een nieuw apparaat begint met een idee. Het einddoel is om een vernieuwend product neer te zetten!

Marleen ontwikkelt samen met collega’s mechatronische systemen en producten. Mechatronica is een combinatie van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en meet- en regeltechniek. Marleen werkt bij DEMCON, een bedrijf dat mechatronische apparaten maakt.

Voorbeelden van (medische) mechatronische producten zijn: een apparaat voor oogoperaties en een product waarmee de bloeddruk van een persoon de hele dag door gemeten kan worden.

Marleen werkt samen met collega’s van de verschillende technische afdelingen: mechatronica, mechanica, elektronica en software.

De opdrachten komen van klanten: zij vragen DEMCON om een nieuw apparaat uit te vinden en te maken. Marleen vindt het bijzonder en leerzaam dat ze soms mag meekijken bij operaties. Zo krijgt ze een goed beeld van hoe artsen en verpleegkundigen werken en welke apparaten ze gebruiken. Meestal willen artsen een apparaat waarmee ze makkelijker en nauwkeuriger kunnen opereren. Of, iets waardoor mensen de hele dag worden gemeten om zo eerder te weten te komen waardoor een patiënt pijn heeft.

Marleen houdt van de afwisseling in de verschillende projecten. Het is een uitdaging om mee te werken aan een nieuw apparaat. En dat artsen het apparaat uiteindelijk ook echt gebruiken.

Marleen studeerde na haar vwo Biomedische Technologie met als afstudeerrichting: Biomedische Werktuigbouwkunde aan Universiteit Twente.

De combinatie tussen exacte vakken en medische toepassing sprak Marleen aan. Ze vond de brede bachelor en de vele keuzemogelijkheden om zich te specialiseren binnen de master ook fijn.