Marlies bedenkt zuivelproducten

Beroep

Productontwikkelaar bij FrieslandCampina

Opleiding

Voedingmiddelentechnologie en Food Technology

Benodigde vakken

Scheikunde, natuurkunde, biologie

Ik vind het superleuk dat ‘mijn’ product in de supermarkt terecht komt!

Marlies bedenkt producten voor zuivelbedrijf FrieslandCampina. Haar dagen zien er allemaal anders uit. De ene dag staat ze in de keuken en doet ze testjes voor nieuwe producten, zoals bijvoorbeeld Valess worstjes of een nieuwe snack. De andere dag overlegt ze met collega’s over het werk.

Soms gaat Marlies ook naar de fabriek om een product op grote schaal te testen. Dan maakt ze bijvoorbeeld duizend kilo worstjes tegelijk. Zo kan ze kijken of ze net zo lekker en mooi zijn als het proefproduct uit de keuken. Soms organiseert Marlies ook een proefkeuring. Dan mogen collega’s het nieuwe product proeven en er opmerkingen over maken. Marlies kan het product dan weer verder verbeteren.

Zij vindt haar werk leuk omdat ze met heel veel mensen kan samenwerken. Ze moet ervoor zorgen dat iedereen zijn of haar werk goed doet. Anders is het product wat ze samen maken niet op tijd in de supermarkt.

´Daarnaast is het super leuk dat het product wat je in de keuken test, later in de supermarkt ligt´, vertelt Marlies. ´En dat allerlei mensen dus jouw product kopen en eten!´ Ze leert iedere dag wel iets nieuws over producten of ingrediënten, de dingen die in een product gaan.

Marlies vindt het een uitdaging om een product te maken dat niet te duur is. Want anders kopen de mensen het niet. Maar het moet ook veilig zijn en lang genoeg houdbaar. En lekker natuurlijk, dat is het allerbelangrijkste.

Na het vwo is Marlies naar de hogeschool in Den Bosch gegaan. Daar studeerde ze Voedingsmiddelentechnologie. Daarna heeft ze de specialisatie Food Technology – Ingredient Functionality gedaan aan de Universiteit van Wageningen. Deze specialisatie kun je alleen in Wageningen doen.

Bij deze studie leer je wat de eigenschappen zijn van ingrediënten en waarom ze deze eigenschappen hebben. Je leert ook wat er met de ingrediënten gebeurt als je ze een bepaalde behandeling geeft. Ook bijvoorbeeld met de verwerking van het ingrediënt (in machines) tot een product dat de consument koopt.

Zo weet je welke ingrediënten je moet gebruiken als je een bepaald product wilt maken.

Marlies heeft deze studie gekozen omdat ze scheikunde, natuurkunde en biologie interessant vindt. Zij was altijd al benieuwd naar hoe producten ontstaan. ‘Dat je bijvoorbeeld van eieren, olie en azijn een witte romige mayonaise kan maken’, zegt Marlies.

Of dat als je cake bakt en je in plaats van koude boter gesmolten boter toevoegt, je cake helemaal niet zo luchtig wordt. Of hoe het kan dat er op sommige koffie een romige laag zit. Of waarom sommige producten heel lang houdbaar zijn en sommige heel kort.”