Michelle bewerkt staal

Beroep

Metaalbewerker

Opleiding

Werktuigbouwkunde

In de techniek ben je nooit uitgeleerd!

Michelle bedenkt steeds nieuwe oplossingen voor onverwachte dingen. Ze maakt onderdelen voor machines in de betonindustrie.

Sommige van die machines worden over de hele wereld gebruikt. Als er een onderdeel  stuk is, moet ze dit onderdeel namaken. Vaak is er geen tekening van en zijn de maten onbekend.

Michelle bedenkt dan zelf hoe ze het moet maken. Gelukkig kan ze haar collega’s altijd om raad vragen.

Michelle is metaalbewerker bij Zoet Engineering.

Machines
Een van de machines is een afdraaimachine voor glasvezelbuizen. Buizen van glasvezel worden gebruikt om vloeistoffen van de ene plek naar de andere te brengen. Glasvezel slijt bijna niet en gaat lang mee. Je hoeft het nauwelijks te onderhouden.

De machine draait glasvezel buizen af aan de uiteinden. Hierdoor kunnen ze goed aan elkaar gelijmd worden.

Plan
Als ze een onderdeel voor een machine moet maken leest ze meestal eerst de bouwtekening. Daarop staan de maten. Dan bepaalt ze de bewerkingsvolgorde. Ze zoekt de bewerkings- en meetgereedschappen bij elkaar. Ze bedenkt hoe ze het werkstuk het beste op de machine kan vastzetten. Daarna stelt ze een programma in en de machine gaat aan het werk.

Verschillende technieken
Michelle maakt veel verschillende producten en werkt met allerlei machines. De machines hebben allemaal een andere besturing. Soms maakt ze grote onderdelen, soms kleine.

Ze freest, draait en draadvonkt. Allemaal verschillende manieren om metaal te bewerken. De combinatie van technieken houdt haar werk leuk en interessant!

Precisie werk
Grote werken zijn echt een uitdaging voor Michelle. De gereedschappen van de machine zijn groot en zwaar. Ze moet goed nadenken over hoe je de werkstukken erop vastzet. De machine wordt heel warm. Daardoor is er soms een afwijking van 1 tot 3 honderdste van een millimeter. De vraag is of de maten van het werkstuk dan nog goed zijn.

Soms gebruikt Michelle een kraan om het werkstuk op de machine te zetten. Ze let goed op of er wel genoeg ruimte is om het werkstuk erop te takelen.

Michelle heeft na vmbo – tl (theoretische leerweg) de mbo-opleiding werktuigbouwkunde gedaan. Ze wilde graag in de techniek werken.

Met deze opleiding kun je veel kanten op en er is veel werk in te vinden. Je bent nooit uitgeleerd, er komen steeds nieuwere machines en besturingssystemen op de markt.