Mirna ontwerpt wegen

Beroep

Wegontwerper

Opleiding

Grond-, Weg- en Waterbouw

Een rotonde ontwerpen is een hele puzzel!

Kruispunten kunnen gevaarlijk zijn. Je hebt vast weleens gezien dat er een ongeluk is gebeurd. Mirna is wegontwerper voor de provincie Gelderland. Ze maakt gevaarlijke kruispunten veiliger.

Foto’s
Mirna gaat naar onveilige kruispunten toe om ze te bekijken. Ze maakt foto’s. Mirna kijkt met haar collega’s naar de foto’s van de kruispunten.

Ze kijken waarom het kruispunt onveilig is. Rijden de mensen te snel? Zijn de verkeersborden onduidelijk? Is het kruispunt onoverzichtelijk? Met de antwoorden op deze vragen kunnen ze het kruispunt verbeteren. Ze kunnen een rotonde van het kruispunt maken!

Plan
Mirna denkt goed na als ze een nieuwe rotonde ontwerpt. Ze maakt een plan en maakt een technische tekening. Daar staat precies in hoe lang de straten zijn en hoe scherp de bochten.

Als ze de bochten te scherp maakt, vliegen de auto’s of fietsers uit de bocht. Oversteken moet ook veilig zijn. Als je in een rolstoel zit, zijn hoge stoepjes niet fijn. Mirna moet denken aan bushaltes, lijnen op de weg en verkeersborden. Een hele puzzel!

Trots
Mirna’s technische tekening gaat deze naar de wegenbouwers. Zij leggen de rotonde aan. Even is er overlast van alle wegwerkzaamheden. Daarna is alles een stuk veiliger. Mirna is erg trots als de rotonde klaar is. Hopelijk gebeuren er minder ongelukken!

Mirna heeft op de middelbare school vmbo gedaan. Daarna deed ze de mbo-opleiding Grond-, Weg- en Waterbouw.

Hier leer je het werken met bouwtekeningen en de apparaten om (water)wegen mee aan te leggen. Ook leer je hoe je veilig kan werken langs de weg.