Nancy maakt mooie dingen met metaal

Beroep

Creatief metaalbewerker

Opleiding

Fijnmechanische Techniek

Ik kan alles maken met metaal!

“Nancy is Creatief Metaalbewerker en maakt mooie dingen van metaal. Haar werk is eigenlijk een combinatie van techniek en creativiteit. Dat komt misschien ook wel een beetje door haar ouders. Haar moeder is heel creatief en haar vader is een soort Willie Wortel. Ze hebben een metaalbewerkingsbedrijf. De combinatie spreekt Nancy heel erg aan: vanuit creativiteit iets maken van metaal.

Veelzijdig metaal
Er zijn zoveel verschillende soorten metaal: aluminium, roestvrijstaal, titanium, chroom enzovoort. Elke soort heeft weer zijn eigen kenmerken. Buigzaam, glanzend, kostbaar, sterk. Als je goed weet wat de eigenschappen van het metaal zijn kan je er eigenlijk alles mee maken: van brievenbussen tot sieraden. Bij elke creatie denkt Nancy na over wat de beste manier is om het zo mooi mogelijk te maken. Op dit moment maakt ze bijvoorbeeld intercom-zuilen, die straks in een gebouw komen te staan. Dat moet niet alleen goed in elkaar zitten, ze vindt het ook belangrijk dat het er bijzonder uitziet.

Milieuvriendelijk
Nancy’s favoriete machine om mee te werken is de watersnijder. Hiermee kan je metaal snijden met een waterstraal. Het water staat onder heel grote druk en daardoor kan je er heel precies mee werken. Het is geschikt voor heel veel soorten materiaal en verschillende diktes. Plastic, glas, steen, hout, dat maakt niet uit. En je kunt er dus veel verschillende dingen mee maken. Een bijkomend voordeel is bovendien dat het milieuvriendelijk is, je gebruikt geen chemicaliën. Het is gewoon water.

Trots op trofeeën
Dit jaar maakt Nancy voor de vierde keer op rij de trofeeën voor de TT in Assen, een jaarlijkse motorrace. Dat is elke keer heel gaaf om te doen. ‘Ik begin altijd met een leeg A4-tje en mag me helemaal uitleven’. Uiteindelijk worden trofeeën als prijs uitgereikt op de TT. ‘Zelf rijd ik ook motor, dus het is supermooi om via mijn werk iets met die passie te doen’.”