Natalie ontwikkelt slimme apps

Beroep

Onderzoeker Kunstmatige Intelligentie

Opleiding

Cognitive Science

Bewegen is gezond, maar lang niet iedereen beweegt genoeg. Waarom bewegen sommige mensen heel veel en anderen weinig? En, hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen die nauwelijks uit hun stoel komen ook in beweging komen?

Natalie denkt na over dit soort vraagstukken. Ze combineert wetenschappelijke kennis uit bijvoorbeeld de psychologie met techniek. Nu ontwikkelt ze een app die jouw bewegingen kan meten én je daarbij coacht!

Hersenen
Je kunt je voorstellen dat er verschillende oorzaken zijn waarom mensen niet zoveel bewegen: sommige mensen vinden het niet leuk, ze vinden een gezonde leefstijl niet zo belangrijk of ze hebben bijvoorbeeld niemand om samen mee te sporten.

Al deze redenen om wel of niet te bewegen verzamelt Natalie uit onderzoek en verwerkt ze vervolgens in computermodellen; de software van de app-coach. Deze software kun je zien als de hersenen van de app.

Complimentjes van je telefoon!
Maar een computer snapt onze taal natuurlijk niet. Daarom moet Natalie alle informatie over de redenen waarom mensen wel of niet bewegen ‘vertalen’ naar computertaal. Ze doet dat door iedere oorzaak een getal te geven.

Als je het niet leuk vindt om te bewegen, maar je vindt je gezondheid wel belangrijk, dan krijgt ‘gezondheid’ bij jou een hoog cijfer. De app houdt hier rekening mee door je complimentjes te geven als “Goed zo, je hebt vandaag met deze fietstocht 200 calorieën verbrand!

Nieuw vakgebied
Het veld waarin Natalie werkt is nog heel nieuw. We zullen in de toekomst steeds meer gebruik van maken van dit soort technologie! Naast haar werk als onderzoeker geeft Natalie dan ook les aan studenten. Zodat straks meer mensen aan de slag kunnen in haar vakgebied.

Natalie heeft vwo gedaan. Daarmee kun je een opleiding aan de universiteit volgen zoals Kunstmatige Intelligentie.

Natalie is daar zelf met een omweg terecht gekomen. Na haar vwo is ze film- en televisiewetenschappen gaan studeren. Dat bleek toch niet echt wat voor haar. Daarom  is ze Cognitieve en Klinische Neuropsychologie gaan studeren. Via haar master Cognitive Science is ze terecht gekomen bij Kunstmatige Intelligentie.