Natascha onderzoekt monsters

Beroep

Chemisch Analist

Opleiding

Laborant

Van te voren weet ik nooit wat voor monsters ik moet onderzoeken!

Natascha wilde graag een beroep waarbij ze de exacte vakken nodig had. Ze houdt ook erg van praktisch werk. ‘Ik vind het leuk dat ik van te voren nooit weet wat voor monsters ik moet onderzoeken’, vertelt Natascha.

Ze is chemisch analist bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

Ze onderzoekt met haar collega’s non-food producten: cosmetica, speelgoed, kleding en nog veel meer. Ze heeft te maken met de inspecteurs van de eigen buitendienst.

Die nemen monsters uit winkels mee om te kijken of het wel klopt wat ze over een product vertellen. Monsters zijn voorbeeldproducten, zoals spelletjes of kleding, of een stukje daarvan.

De inspecteurs halen bij mensen thuis ook monsters op van producten waar klachten over zijn. Ze hebben het dan al gekocht of besteld. Bijvoorbeeld kleding die erg stinkt of kleur afgeeft op de huid.

Natascha deed na de mavo (nu vmbo) de mbo-opleiding Middelbaar Laboratorium Onderwijs (MLO). Dat deed ze op het Noorderpoort College in Groningen. Haar studierichting was medisch.

Zij vond vooral de afwisseling van praktisch werk en computerwerk leuk.

Je kunt deze opleiding ook op veel andere ROC’s in Nederland doen. En gaan werken op een laboratorium van een chemisch bedrijf. Of in een ziekenhuis of in de voedingsmiddelenindustrie.