Natasha helpt mensen met een hersenziekte

Beroep

Hoogleraar Klinische Neuroengineering

Opleiding

Wiskunde

Natasha probeert mensen met een ziekte aan hun hersenen, zenuwen of spieren te helpen. Bijvoorbeeld mensen met dementie. Demente mensen hebben problemen met hun geheugen en aandacht.

Je kunt op verschillende manieren onderzoek doen naar zulke ziekten. Sommige wetenschappers ontwikkelen nieuwe medicijnen voor de behandeling van ziekten. Anderen doen onderzoek bij dieren om meer te leren over hoe een hersenziekte ontstaat.

Natasha werkt in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Ze helpt artsen om sneller en preciezer te bepalen welke ziekte iemand heeft. Hoe sneller artsen precies weten wat er aan de hand is, hoe sneller ze met de juiste behandeling kunnen beginnen.

Natasha gebruikt allerlei apparaten om te meten hoe goed hersenen, zenuwen en spieren werken. Ze maakt bijvoorbeeld een hersenfoto of een hersenfilmpje. Artsen kunnen dan nog niet meteen zien wat er aan de hand is Natasha onderzoekt hoe dat beter kan.

Ze werkt natuurlijk niet alleen. Ze werkt samen met allerlei onderzoekers. Ze helpt en begeleidt ook onderzoekers die nog in opleiding zijn. Natasha deelt de resultaten van haar onderzoek zo veel mogelijk met andere wetenschappers en artsen. Ze schrijft de resultaten van haar experiment op in een artikelen voor wetenschappelijke tijdschriften.

Alle geïnteresseerde wetenschappers kunnen dan lezen wat ze gedaan heeft en wat de uitkomsten waren. Als ze goed uitlegt hoe haar methode werkt, kunnen anderen daarvan leren. Samen kunnen ze de methode verder verbeteren. Soms gaat ze naar het buitenland om op een congres over haar werk te vertellen. Ze heeft ook wel eens op de televisie over haar werk verteld. En, ze heeft een boek voor studenten geschreven.”

Als kind wilde Natasha dokter worden. Maar, na het vwo besloot ze wiskunde te studeren op de universiteit. Met wiskunde kan je heel veel kanten op. Toen ze klaar was met haar studie wilde Natasha de wiskunde graag toepassen en onderzoek doen, nu past ze haar kennis toe in het ziekenhuis