Noortje zorgt dat de Aegir betrouwbaar werkt

Beroep

Technical Superintendant

Opleiding

Technische bestuurskunde

Benodigde vakken

Natuurkunde en wiskunde B

Noortje helpt mee met het onderhoud van het schip de Aegir. Vanuit dit schip worden boorplatformen op zee gemaakt en leidingen in de zee gelegd.

Noortje zorgt ervoor dat de uitrusting van het schip, bijvoorbeeld de pijplegtoren goed werkt. Noortje zoekt precies uit wat er aan de hand is op het schip. Eerst verzamelt ze gegevens. Die gaat ze analyseren. Iedereen heeft een eigen verhaal. Waarom stond de pijplegtoren of een andere machine stil tijdens de werkzaamheden? Noortje wil precies begrijpen waar het mis ging en hoe ze dit in de toekomst kan voorkomen. Dat is een hele uitdaging!

Op kantoor in Leiden onderzoekt Noortje samen met het Aegir-team hoe het schip nog beter zou kunnen presteren. Maar ook of er onderhoud nodig is. Het team bekijkt ook altijd of de baten opwegen tegen de kosten die het bedrijf maakt om een verbetering door te voeren. Na de voorbereiding op kantoor gaat Noortje mee met de Aegir op zee om de verbeterprojecten te begeleiden.

Noortje werkt bij Heerema Marine Contractors (HMC). HMC transporteert installeert en verwijdert installaties die in zee liggen (offshore), zoals boorplatforms en onderzeese pijpleidingen. Noortje koos voor dit werk omdat ze de combinatie van actuele problemen (op het schip) en het bedenken van verbeteringen voor de lange termijn een uitdaging vindt. Deze combinatie zorgt voor afwisselend werk. Op sommige dagen geeft ze ondersteuning aan een probleem dat direct opgelost moet worden. Op andere dagen evalueert ze verbeter mogelijkheden.

Na het vwo studeerde Noortje Technische bestuurskunde (bachelor en master) aan de Technische Universiteit Delft. Voor deze studie heb je Wiskunde B en Natuurkunde nodig. Je leert bij deze opleiding goed problemen analyseren. Je leert ook hoe je processen kunt verbeteren. En hoe je beslissingen kunt nemen. Je kunt met deze opleiding veel kanten op: je kunt bijvoorbeeld ook logistiek adviseur in voor een ziekenhuis worden, minister in de tweede kamer, of productiemanager in een fabriek.