Paula beheert gebouwen

Beroep

Gebouwbeheerder

Opleiding

Bouwkunde

Benodigde vakken

Wiskunde en natuurkunde

De toren van het stadhuis beklimmen, geweldig!

Paula bekijkt allerlei gebouwen. De brandweerkazerne, scholen, het stadhuis, musea en wijkcentra in Purmerend. Ze kijkt vooral goed naar de kozijnen, het dak en de vloerbedekking.

Paula vindt het iedere keer weer heel bijzonder om al die gebouwen van binnen en van buiten te zien!

Als ze het hele gebouw heeft bekeken, bepaalt ze wanneer en wat geschilderd, hersteld of vervangen moet worden. En, ze rekent uit hoeveel dat kost.

Paula is beheerder gebouwen bij de gemeente Purmerend. Ze plant het onderhoud aan de gebouwen die van de Gemeente Purmerend zijn.

Onderhoud is bijvoorbeeld schilderwerk aan kozijnen of vervanging van de dakbedekking. Als je kozijnen op tijd schildert, gaan ze niet rotten. Dan hoef je ze nog lang niet te vervangen. Dat scheelt geld voor de gemeente.

Als ze weet welk onderhoud nodig is, gaat Paula praten met de gebruikers van het gebouw: het hoofd van de school of de brandweercommandant. Die bepalen waar ze hun geld aan uitgeven. Ze legt uit waarom onderhoud nodig is, waaraan en wanneer dit uitgevoerd moet worden.

Het is altijd een uitdaging om goed uit te leggen waarom onderhoud nodig is. Soms willen de gebruikers wat anders dan Paula voorstelt. Paula luistert goed. Soms begrijpen ze iets niet, willen ze iets anders of zijn er andere problemen.

Als ze het eens is over wanneer het onderhoud gaat beginnen, geeft Paula, of de gebruiker van het gebouw de opdracht voor het onderhoud aan een aannemer.

Paula wilde eerst naar de kunstacademie voor de richting tekenen/schilderen. Maar ze bedacht zich. Ze wilde zo snel mogelijk haar eigen geld verdienen. Zodat ze voor zichzelf kon zorgen.

Ze koos voor een studie met baanzekerheid. Daar hoort een goed salaris bij. Ze besloot hbo-Bouwkunde (HTS) te doen.

Op het vwo was Paula goed in exacte vakken, zoals wiskunde en natuurkunde. Deze vakken heb je nodig voor de studie bouwkunde. Bouwkunde is zowel creatief (tekenen) als technisch (exact). Schilderen heeft Paula later weer opgepakt, door een cursus te volgen.

Je kunt met de studie bouwkunde ook werkvoorbereider, toezichthouder, projectleider, constructeur, bouwfysicus of technisch tekenaar worden.

Als je na HTS bouwkunde nog twee jaar doorstudeert aan de technische universiteit kun je architect worden.”