Pauline maakt passende geneesmiddelen

Beroep

Apotheker i.o. tot ziekenhuisapotheker

Opleiding

Farmacie

Elke keer weer een passende oplossing vinden is een hele uitdaging!

Met haar kennis over geneesmiddelen kan Pauline een bijdrage leveren aan verschillende afdelingen en specialismen binnen het ziekenhuis.

Op dit moment volgt Pauline de opleiding tot ziekenhuisapotheker. Als je in opleiding bent, kom je op alle afdelingen in de apotheek: de bereidingsafdeling, het laboratorium, de logistieke afdeling en de afdeling die informatie geeft over geneesmiddelen. Elke afdeling heeft een ‘eigen’ ziekenhuisapotheker die verantwoordelijk is voor de hele afdeling. De afdelingen zijn heel verschillend. Dus je hebt ook veel verschillende collega’s met wie je samenwerkt: apothekers, apothekersassistenten, laboratoriumanalisten, logistiek medewerkers enzovoort.

Zonder de ziekhuisapotheker zouden er geen geneesmiddelen voor patiënten in het ziekenhuis zijn. Er worden dan geen medicijnen ingekocht, afgeleverd, of bereid in de apotheek (bv. chemotherapie of speciale drankjes voor kinderen). Het ziekenhuis zou veel onveiliger zijn. Bijvoorbeeld doordat er geen advies wordt gegeven over geneesmiddelen, over doseringen of over geneesmiddelen die je niet tegelijkertijd kunt gebruiken.

Elke keer weer een geschikte oplossing vinden voor een probleem met geneesmiddelen is een hele uitdaging. De oplossing moet de beste oplossing zijn voor de patiënt, maar ook praktisch zijn om mee te werken. Bijvoorbeeld als een geneesmiddel niet verkrijgbaar is, of niet bestaat in een bepaalde sterkte, moet je bedenken wat je dan wel kan geven. Het komt wel eens voor dat geneesmiddelen voor kleine kinderen in een bepaalde sterkte niet bestaan. De ziekenhuisapotheek kan dit geneesmiddel dan zelf maken bijvoorbeeld in de vorm van een drankje. De apotheker bepaalt dan wat er in de drank moet en welke hulpstoffen, zoals het oplosmiddel of de smaakstof.

Kortom, wanneer standaard geneesmiddelen niet geschikt zijn, kan Pauline een passende oplossing voor het probleem bedenken.”

Na haar eindexamen vwo ging Pauline Farmacie studeren aan de Universiteit.
Pauline koos voor deze studie omdat je als apotheker niet alleen veel medische kennis hebt over geneesmiddelen, maar ook goed moet kunnen rekenen en analytisch moet kunnen denken.  Die combinatie vindt Pauline interessant.

De meeste net afgestudeerde apothekers  gaan in een normale apotheek werken, maar je kunt bijvoorbeeld ook in de farmaceutische industrie gaan werken of onderzoeker worden. Pauline heeft in het Twee Stedenziekenhuis haar opleiding tot ziekenhuisapotheker gedaan.