Rifca maakt het leven gemakkelijker

Beroep

Interaction engineer

Opleiding

hbo Communicatie en Multimedia Design | wo Human Media Design

We zijn in een zorginstelling voor mensen met een lichamelijke beperking. Hier zijn twee ‘huizen van de toekomst’ ontwikkeld. In deze huizen wordt nieuwe technologie ingezet om het dagelijks leven voor de bewoners makkelijker te maken.

Rifca heeft voor dit huis een app ontwikkeld. Via de app kunnen de bewoners vanaf een tablet-pc hun maaltijden bestellen. Voorheen ging dat met formulieren en pennen. Voor bewoners met een lichamelijke beperking was dat lastig. Rifca is interaction designer. Interaction design gaat over de communicatie tussen mens en technologie. Dus niet alleen apps op tablets maar ook over interactieve installaties. Zoals licht dat aangaat als je binnenkomt of een alarm dat afgaat wanneer er te lang geen beweging is geweest in een kamer.

Rifca is altijd de schakel tussen de mensen die technologie nodig hebben en de mensen die technologie maken. Bij de ontwikkeling van de maaltijd-app kijkt Rifca eerst samen met de bewoners hoe ze efficiënter en makkelijker eten kunnen bestellen. Rifca denkt na over de speciale dingen de app moet kunnen. Een lichamelijk beperkt persoon moet de app ook gemakkelijk kunnen bedienen. Iemand met reuma heeft bijvoorbeeld moeite met een schuifknop. Je kunt dan beter een grote tiptoets maken. Op basis van die informatie bedenkt Rifca hoe de app eruit komt te zien. Alleen in ruwe vorm. De grafisch ontwerper ontwerpt vervolgens de knoppen en de vensters. De programmeur bouwt uiteindelijk de app.

Rifca houdt tijdens dit proces in de gaten of de app nog wel gebruiksvriendelijk is voor de bewoners. Ze kijkt ook of de bewoners misschien nog nieuwe wensen hebben. Rifca kwam er achter dat de mensen ook wel eens een frietje willen bestellen. Maar, via de app kon je alleen uit de menu’s van de zorginstelling kiezen. Ze creëerde  een nieuwe optie: nu kunnen de bewoners ook een frietje bestellen bij de plaatselijke frietboer. Via de app! Rifca vindt het ontzettend fijn om dit soort dingen te maken voor mensen. De bewoners van Het Dorp zijn vaak dankbaar dat Rifca hen kan helpen. Hun leven wordt weer een stukje gemakkelijker.

Rifca deed na haar eindexamen vwo, de opleiding Communicatie en Multimedia Design . Daarna studeerde ze Human Media Design . Op de universiteit zijn ze volgens Rifca naast het onderzoeken van mogelijke (nieuwe) toepassingen ook bezig met het doorontwikkelen van de techniek. Rifca vindt de uitdaging van de minder alledaagse situaties (zoals mensen met een beperking) interessant en ziet daar mogelijkheden.