Rinske adviseert over geneesmiddelen

Beroep

Ziekenhuisapotheker

Opleiding

Farmacie

Geen dag is hetzelfde, als ze dienst heeft maakt Rinske hele bijzondere, interessante (en soms spannende) dingen mee.

Als ze dienst heeft, is Rinske 24 uur lang bereikbaar voor vragen van artsen, verpleegkundigen, apothekersassistenten en andere medewerkers uit de apotheek. Tijdens de nachten en weekenden krijgt ze bijvoorbeeld te maken met mensen die teveel medicijnen of drugs hebben ingenomen. Rinske adviseert de arts of verpleging hoe ze in zulke gevallen het beste kunnen (be-)handelen. Of er bijvoorbeeld een ‘tegengif’ toegediend kan worden?

Daarnaast doet Rinske tijdens de dienst de medicatiebewaking: ze controleert doseringen, of medicijnen samen met andere medicijnen gebruikt mogen worden (interacties), allergieën, enzovoort. Ze controleert de uitslagen van de tests die in het laboratorium zijn uitgevoerd. In het laboratorium kijken ze bijvoorbeeld of er drugs in bloed of urine zit, of hoeveel medicijnen iemand in z’n lichaam heeft.

In het ziekenhuis komen de meest bijzondere patiënten langs. Die hebben vaak ingewikkelde zorg nodig. Rinske krijgt de meest uiteenlopende vragen over bijwerkingen, allergieën, combinaties van medicijnen enzovoort.

Er zijn ook patiënten die geen pillen kunnen slikken of die lastig te prikken zijn. Rinske moet dan creatief zijn en bedenken hoe de geneesmiddelen toch in de patiënt kunnen komen.

Naast de diensten is Rinske verantwoordelijk voor de afdeling inkoop en logistiek van de ziekenhuisapotheek. Ze onderhandelt met farmaceutische industrieën (om contracten voor de geneesmiddelen af te sluiten) en zorgt ervoor dat alle medicijnen op tijd bij de juiste patiënt  zijn.

Rinske studeerde na het vwo, Farmacie aan de Universiteit .