Saeedeh ontwikkelt lichtdetectoren

Beroep

Onderzoek & Ontwikkeling/ Engineer

Opleiding

Elektrotechniek | Technische natuurkunde.

Op de foto staat Saeedeh bij een soort vrieskist. Een cryostaat noem je dat. In de cryostaat zit heel koud helium. Helium is het gas dat in ballonnen wordt gebruikt. Als je het inademt, krijg je een hele hoge stem.

Heel koud!
Bij -269°C (dus 269 graden Celsius onder nul) wordt helium vloeibaar. Het helium in de cryostaat is met -270°C zelfs nog een graad kouder dan dat. Verschrikkelijk koud dus, en Saeedeh staat er gewoon naast!

Saeedeh begint haar dag meestal in het laboratorium. Ze test een hele gevoelige lichtdetector die zelfs één enkel lichtdeeltje (foton) kan detecteren.

De ruimte en het ziekenhuis
De lichtdetector kan gebruikt worden om erachter te komen wat er in de ruimte te vinden is. Je kunt met het apparaat het licht vanaf een satelliet heel ver weg detecteren. In het ziekenhuis kan het ook gebruikt worden voor onderzoek bij kankerpatiënten.

Saeedeh probeert de lichtdetector te verbeteren en betrouwbaarder te maken. De detector werkt alleen maar als hij heel koud is. Daarom gebruikt ze de cryostaat om de detector af te koelen.”

Saeedeh komt uit Iran. Daar heeft ze elektrotechniek gestudeerd aan de universiteit. Na haar studie kwam ze naar Nederland. Aan de universiteit Eindhoven deed ze promotieonderzoek bij technische natuurkunde.