Sanne hackt bedrijven om ze te helpen

Beroep

Ethisch hacker & Security Specialist

Opleiding

Informatica

Ik krijg de opdracht een systeem te hacken en dan is het: veel plezier ermee. Ik moet constant op zoek naar creatieve oplossingen

Ethisch hacken
Als ethisch hacker word ik ingehuurd door de overheid en het bedrijfsleven om te kijken of er kwetsbaarheden of foutjes in hun IT-systeem zitten. Samen met mijn collega’s probeer ik dan op allerlei manieren het systeem te hacken. Dit is een enorm creatief proces. Als de ene methode niet werkt, dan moet je een andere proberen. Dat is nog niet zo gemakkelijk, We hebben dan ook een grapje op het werk: ‘Als je voor de lunch binnen komt in het systeem, krijg je  een extra lekker broodje’.

Mensen verder helpen
Naast ethisch hacken, geef ik veel trainingen over veiligheid van IT-systemen. Als onderdeel van zo’n training stuur ik bijvoorbeeld phishing mails naar alle medewerkers van een bedrijf. Daarmee maak je hen bewust van het belang van cyber security. Ook organiseer ik live-hacks bij bedrijven, waarbij ik live laat zien hoe gemakkelijk het is om hun systeem te hacken. Op die manier help ik mensen echt verder en dat vind ik zo leuk aan deze baan.

Websites bouwen als hobby
Op de basisschool maakte ik zelf al websites, maar ik zag programmeren altijd als een hobby. Daarom koos ik in eerste instantie voor Technische Bedrijfskunde als studie, maar ik vond het vak Informatica daar het leukst. Toen ben ik overgestapt op Informatica en dat bleek een ontzettend goede keus te zijn. Ik heb veel geleerd over het ontwikkelen van applicaties en websites. Daardoor begrijp ik nu welke stappen een ontwikkelaar van een webapplicatie heeft genomen qua veiligheid en wat er beter kan. En dat komt elke dag van pas!