Sanne onderzoekt de aardmantel

Beroep

Student Aardwetenschappen

Opleiding

Aardwetenschappen

Sanne is nieuwsgierig naar hoe de aarde in elkaar zit. Vroeger wilde ze al weten hoe aardplaten over elkaar heen schuiven en hoe vulkanen werken.

Nu is Sanne student Aardwetenschappen aan de Vrije Universiteit. Naast haar studie doet ze onderzoek. Ze is bijna elke dag met vulkanen bezig.

Lanzarote
Sanne is een week naar Lanzarote geweest om proefmonsters te nemen van lavastromen. Lanzarote is een Spaans eiland in de buurt van Marokko. Er zijn veel vulkaanuitbarstingen geweest.

Vóór de vulkaanuitbarstingen
Sanne wil graag weten wat er vóór de vulkaanuitbarstingen op Lanzarote gebeurd is. Ze wil weten waarom er stukken van de aardmantel in de lava zitten. Ze neemt stukken vulkanisch gesteente mee terug naar Nederland. Ze onderzoekt de chemische samenstelling van de steen. Zo kan ze nagaan hoe de steen gevormd is. Waarom ziet die steen er zo uit? Wat is er gebeurd onder het aardoppervlak?

Aarde, Maan & Mars
Voor een ander onderzoek heeft Sanne een techniek ontwikkeld die wetenschappers van andere universiteiten al veel gebruiken. Met de techniek kan je meer te weten komen over de samenstelling van de vroege Aarde. En ook van de Maan en Mars! We weten dat nu de aarde in een kern, mantel en korst is verdeeld, maar niet precies hoe lang dat al zo is. Dat geldt ook voor de samenstelling die de aardmantel heeft en had.

Sanne studeert Aardwetenschappen aan de universiteit. Ze richt zich op Geologie / Petrologie. Geologie betekent kunde van de aarde. Petrologie betekent steenkunde. Ze leert vooral over vulkanisch gesteente. Met deze opleiding kan ze later werken voor oliemaatschappijen of onderzoeksinstituten. Na haar studie wil ze onderzoek blijven doen.