Sophie is IT architect voor nieuwe innovaties

Beroep

IT Innovatie Architect

Opleiding

Informatiekunde

Fabrieken slimmer maken
Ik ben IT architect voor digitale innovaties. Wat dat inhoudt? Ik bedenk, samen met mijn team, op welke manier we IT-systemen van onze klanten het best kunnen vernieuwen. Op dit moment werk ik al twee jaar voor een grote klant in de voedingsindustrie. Mijn team bedenkt dan nieuwe manieren om hun voorraden bij te houden of om fabrieken slimmer te maken met data. Wij bouwen eerst de prototypes van zulke innovaties en evalueren dan of we die verder gaan uitwerken.

Menselijke kant van IT
Ik heb Informatiekunde gestudeerd. Voor mij was dit de perfecte combinatie: ik wilde namelijk iets concreets doen, maar was ook geïnteresseerd in psychologie. Die menselijke kant van IT boeit mij enorm, want ik denk graag na over hoe technologie de mens het best kan ondersteunen. Het leukste aan Informatica vind ik nog steeds dat je altijd bezig bent met de gebruiker: je moet je altijd afvragen hoe jouw IT systeem gebruikt gaat worden.

Menselijke data
Volgens mij is er geen reden waarom er niet meer vrouwen in de IT zouden kunnen werken. IT is zoveel breder dan veel mensen denken. Je kunt iets doen met design of juist met communicatie van systemen. Bovendien ontwerpen we nu veel systemen met kunstmatige intelligentie die getraind moeten worden met menselijke data. Het is goed als dat niet alleen data van mannen zijn, anders kunnen we nooit producten en diensten leveren die door iedereen gebruikt kan worden.