Stephanie maakt kaarten

Beroep

Medewerker Geo-informatie

Opleiding

Landmeetkunde

TOMTOM gebruikt mijn kaarten!

Stephanie maakt kaarten. Die kaarten kun je gebruiken om de weg te vinden. Ze is medewerker geo-informatie bij de gemeente Wageningen.

Geo staat voor ‘geografie’:de aardbol in kaart brengen. Stephanie brengt maar een klein stukje van de aardbol in kaart: de gemeente Wageningen.

Doel
De kaarten die Stephanie maakt, worden door verschillende mensen gebruikt: door mensen die kabels aanleggen, bijvoorbeeld. Zij moeten weten waar de huizen staan. Door de politie. Die moeten zo snel mogelijk bij een spoedgeval zijn. Door mensen die de TomTom (navigatiesystemen) maken voor in de  auto.

Nieuwbouw
De gemeente Wageningen groeit en verandert. Als er een nieuwe wijk wordt gebouwd, maakt Stephanie een nieuwe kaart. Ze gaat eerst buiten meten. Ze gebruikt een speciaal meetapparaat: de tachymeter.

Hiermee kan ze nauwkeurig bepalen waar een gebouw staat of een grasveld is. Zo wordt er geen fietspad aangelegd waar een boom staat.

Nieuwe kaart
Met de meetgegevens van de tachymeter maakt Stephanie een technische tekening. Ze controleert de metingen goed. Ze geeft alles een kleur.

Fietspaden en wegen zijn zwart, een sloot is blauw en een huis is rood. Zo weet iedereen wat wat is. Het nieuwe stukje kaart zet Stephanie in de oude kaart. Dan is de kaart van Wageningen weer bijgewerkt. Iedereen kan hem gebruiken.

Stephanie heeft vmbo gedaan. Daarna deed ze de mbo-opleiding Landmeetkunde. Op deze opleiding leer je hoe je moet werken met landmeetapparatuur en hoe je het landschap in kaart brengt.