Suzette doet scheikundige proeven

Beroep

Laboratorium Assistent (student)

Opleiding

Aardwetenschappen

Ik vind het fascinerend om nieuwe dingen te ontdekken!

Suzette onderzoekt uit welke aardlaag mineralen, water, planten of soms zelfs tanden komen. Dat doet ze met behulp van chemische stoffen.

Suzette is student Aardwetenschappen. Naast haar studie werkt ze als assistent in het laboratorium van de universiteit. Ze helpt bij de onderzoeken.

Voor haar onderzoeken gebruikt Suzette ‘proefmonsters’, zoals bijvoorbeeld mineralen, water, planten of tanden.

Met behulp van chemische stoffen kijkt ze uit welke aardlaag het proefmonster komt, maar ook naar welke mineralen of bacteriƫn erin zitten.

Het laboratorium waar Suzette werkt krijgt opdrachten van allerlei bedrijven: petrochemische bedrijven (zoals Shell), maar ook gemeentes, waterbedrijven of archeologen.

Suzette geeft de uitslagen van haar proeven door aan de opdrachtgevers. Die hebben vaak zelf het geld of de apparatuur niet om de proeven te doen.

Het is belangrijk dat Suzette heel secuur en hygiƫnisch te werk gaat bij haar proeven. Als er vuil bij de chemische stoffen komt, kunnen ze anders reageren. Dan kun je de uitslagen van de proeven niet vertrouwen.

Suzette helpt ook vwo-leerlingen bij hun werkstukken. Die komen naar het lab van de VU. Suzette legt uit hoe alles werkt. Het is leuk om anderen iets uit te leggen en het ze daarna zelf te zien doen.

Later kan Suzette met deze opleiding aardrijkskundedocent worden. Of werken bij Shell, Waternet, de overheid of zelf onderzoek doen. Je kunt ook werken in de mijnbouw of in de chemische industrie.

Suzette wil graag blijven onderzoeken. Ze vindt het fascinerend om nieuwe dingen te ontdekken.

Suzette studeert Aardwetenschappen aan een universiteit. Ze specialiseert zich in de scheikundige richting. Dit betekent dat ze kijkt naar de invloed van chemische processen op hoe de aardlagen (mineralen en gesteentes) door de eeuwen heen veranderen.

Volgens Suzette komen in Aardwetenschappen veel studie-richtingen samen: wiskunde, biologie en natuurkunde. De studie is heel veelzijdig.